• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Intervju za Telegraf.rs glavna tema u Srbiji: Pogledajte zašto je Ana Brnabić preporučila da ga svi pročitaju

E. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je pozvala sve one koji i dalje izražavaju sumnju da pročitaju intervju Nemanje Mikaća iz Subotice, osnivača srpske kompanije ElevenEs

  • 1
Ana Brnabić, ElevenEs Foto: Nikola Anđić, Printskrin: Telegrafrs

Tekst o kompaniji iz Subotice, koja prva u Evropi radi na LFP prizmatičnoj bateriji, odnosno litijum gvožđe-fosfatnoj bateriji, privukao je pažnju u javnosti, a na tekst je reagovala i sama predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić.

Ona je u svojoj objavi na platformi X (nekadašnjem Tviteru) poručila sledeće:

"Danima pratim nastavak polemike oko projekta 'Jadar' i pitanja da li će Srbija iskoristiti svoju 'naftu XXI veka' ili neće. Da li ćemo u ovom veku UVOZITI baterije koje će pokretati apsolutno sve u narednih 100 godina – od električnih automobila do energetskih postrojenja, ili ćemo te baterije, vozila, sisteme za skladištenje električne energije, i sve ostalo u tom lancu vrednosti IZVOZITI u celu Evropu i veći deo sveta.

Dakle, polemika je – da li ćemo mi biti proizvođači i izvoznici, a što će Srbiju učiniti bogatijom, uticajnijom, zemljom sa platama i penzijama koje su iznad proseka EU, ili ćemo biti jedna od stotine zemalja širom sveta koje će u potpunosti zavisiti od uvoza – pre svega baterija, a onda posledično i svega ostalog", piše Brnabić i ističe da je to ključno pitanje.

Predsednica Skupštine poručila je da je jasno da će čitava Evropa, uz sve domaće stručnjake, voditi računa da se ovaj projekat izvede u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine.

- Logika je tu prosta i jednostavna -ako nije u skladu sa najstrožim standardima životne sredine, ako projekat nije ekološki održiv – ni te baterije neće imati nikakvu vrednost, a to nikome ne ide u prilog - napisala je Brnabić, a potom se osvrnula na intervju koji je izašao na portalu Telegraf Biznis.

Ona je pozvala sve one koji i dalje izražavaju sumnju da pročitaju intervju Nemanje Mikaća iz Subotice, osnivača srpske kompanije ElevenEs.

"Srbija ima pamet i već je krenula, zahvaljujući genijalcima kakav je Nemanja, u proboj u ovoj industriji budućnosti. I nastaviće Srbija da se bori – sa, ili bez, upotrebe našeg litijuma. O tome će odlučiti građani – idealno na osnovu činjenica, a ne narikanja. Međutim, ako bi koristili i naš litijum, naša kompetitivna prednost u odnosu na sve ostale bila bi nedostižna. Drugim rečima, u svom razvoju u narednih 10 godina mogli bi da ponovimo „norveško čudo“ nakon što su Norvežani otkrili svoja izvorišta nafte i napravimo nešto još vrednije za sve naše građane i generacije koje tek dolaze.

Konačno, koliko je ova tema važna za našu zemlju i zbog čega sam, kao predsednica Narodne skupštine, pozvala na iskrene, otvorene i civilizovane razgovore zasnovane na činjenicama i proverljivim informacijama, dovoljno govori i sama procena gospodina Mikaća o tome šta ova industrija može da donese Srbiji: „Mi ovde pričamo o lancu snabdevanja vrednom 20% bruto domaćeg proizvoda, kada bi se uključio kompletan lanac... Nismo navikli da nešto u Srbiji za 10 godina mora od nule da napravi ceo lanac snabdevanja u kom će raditi preko 20.000 ljudi“.

I, jednako važno, uz ugla predsednika Narodne skupštine – ovo je jedna šansa kada oni koji su bili na vlasti od 2000. godine, i mi danas, možemo da kažemo da smo u kontinuitetu radili i izgurali nešto zajedno – od 2001. godine, kada su počeli razgovori o ovom projektu i 2004. godine kada je RT izdata prva dozvola, pa u poslednjih 12 godina, i sledećih 10 i više godina", zaključila je Brnabić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>