• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izdvojeno 52,5 miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja izbeglih u Vojvodini

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je dodala da su od prošle godine sredstva za rešavanje ovog pitanja znatno uvećana

  • 0
Novac dinari Foto: Shutterstock

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas, u okviru obeležavanja Svetskog dana izbeglica, ugovore za nabavku građevinskog materijala za adaptaciju i izgradnju stambenih objekata u vlasništvu izbeglih i raseljenih porodica u Vojvodini, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 52,5 miliona dinara.

Reč je o bespovratnim sredstvima koja su ove godine opredeljena za 167 porodica u našoj pokrajini, u okviru programa koji se realizuje preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, saopštila je Pokrajinska vlada.

Maksimalni iznos ovih ugovora je 400.000 dinara po korisniku, koji su danas dodeljeni za prvih trideset porodica sa područja Novog Sada,Temerina, Inđije i Iriga koje su započele izgradnju svojih domova.

Jovanovićeva je čestitajući dobitnicima, poručila da podršku iskoriste na najbolji mogući način kako bi trajno rešili svoje stambeno pitanje.

- Rešenje stambenog pitanja je jedno od dva najvažnija preduslova za trajnu i održivu integraciju izbeglih i raseljenih porodica u lokalnu društvenu zajednicu. Drugi preduslov je zaposlenje, odnosno prihodi koji omogućavaju ekonomsku samostalnost - ukazala je ona.

Prema njenim rečima, Fond realizuje programe koji su usmereni na stvaranje oba ova preduslova, i u tome će kao i do sada imati podršku Pokrajinske vlade.

Ona je dodala da su od prošle godine sredstva za rešavanje ovog pitanja znatno uvećana.

Jovanovićeva je podsetila da prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, u našoj zemlji trenutno boravi oko 24.000 ljudi sa izbegličkim statusom, od kojih je nešto više od polovine smešteno u Vojvodini.

- Ovim programom pomoći mi rešavamo stambeno pitanje jedne grupe naših građana, ali i podstičemo oživljavanje sela, povećavamo kvalitet života građana i ostvarujemo niz drugih koristi za ukupnu populaciju stanovništva. U tome se ogleda njegov poseban opštedruštveni značaj - istakla je resorna sekretarka.

Ona je naglasila da će u narednom periodu ugovori biti zaključeni sa ostalih 137 porodica izbeglih Hrvatske, BiH, kao i raseljenih sa KiM.

Na događaju je prisustvovao i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima Aleksandar Đedovac.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>