• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliku će zaradu doneti Londonu nastupi Tejlor Svift na Vembliju?

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koncertima će prisustvovati blizu 640.000 ljudi

  • 0
Tejlor Svift Foto: Tanjug/AP/Christine Olsson/TT News Agency

Očekuje se da će poslednji koncerti u Velikoj Britaniji "Eras" turneje Tejlor Svift doneti ekonomiji Londona 300 miliona funti, tvrde zvaničnici, navodi Sky news.

Američka zvezda će održati tri koncerta na londonskom stadionu Vembli - pre nego što se vrati u avgustu na još pet nastupa.

Rasprodatim koncertima će prisustvovati blizu 640.000 ljudi. Procenjuje se da će obožavaoci potrošiti u proseku 471 funtu po koncertu, a mnogi putuju iz celog sveta ili drugih delova zemlje da bi gledali.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da je "oduševljen" što je 34-godišnjakinja tokom svoje turneje Eras odradila više koncerata u Londonu nego bilo gde u svetu.

Rekao je da će svirke biti „veliki podsticaj ugostiteljskoj industriji i pružiti dodatni dokaz da je London najveći grad na svetu za gledanje muzike uživo“.

Svift nastupa u Londonu posle Edinburga, Liverpula i Kardifa ovog meseca.

Zvaničnici u Londonu žele da iskoriste entuzijazam publike pred koncert.

Transport za London je saopštio da će preimenovati neke stanice podzemne železnice na posebnoj mapi u njenu čast, dok je gospodin Kan takođe otkrio mural pevačice na Španskim stepenicama ispred stadiona Vembli.

GLA je saopštio da je njegova ekonomska procena zasnovana na istraživanju turističkog tela UKInbound.

Prethodno istraživanje je tvrdilo da bi koncerti Tejlor Svift imali još veći uticaj - sa Barklisovim predviđanjem da će fanovi izdvojiti ukupno skoro milijardu funti na njenih 15 koncerata u Velikoj Britaniji.

Međutim, neki analitičari su doveli u pitanje te tvrdnje.

Džordž Moran, ekonomista japanske banke Nomura, izrazio je sumnju u navodnu neto korist od turneje, rekavši da veruje da će neki fanovi smanjiti druge troškove kako bi prisustvovali.

On je prošlog meseca za The Guardian rekao: „Mislimo da je ideja prenaglašena, posebno za ekonomije poput Velike Britanije.

Bez obzira na to, ima malo sumnje da će fanovi – od kojih su neki potrošili oko 200 funti samo na karte – potrošiti mnogo na smeštaj, hranu i robu tokom koncerata u Velikoj Britaniji.

Neto vrednost se procenjuje na 1,1 milijardi dolara

Očekuje se da će turneja vredna više milijardi funti biti velika zarada za Svift, čija se neto vrednost procenjuje na više od 1,1 milijarde dolara (0,9 milijardi funti), prema Forbsu.

Zvezda se suočila sa kritikama zbog nekih troškova, uključujući njenu čestu upotrebu privatnih aviona.

Koncerti dolaze usred buma koncertnih turneja širom sveta - i njihovog sve većeg ekonomskog uticaja.

Prošle godine su švedski zvaničnici rekli da su dva koncerta pevačice Bijonse u Stokholmu možda bilea odgovorna za porast inflacije u zemlji.

(Telegraf.rs)

Video: Gimnastičarka za jednu objavu zaradi 31.000 dolara: Ima milion pratilaca više od Bijonse

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>