• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović: Od projekta Jadar korist za našu ekonomiiju može ići i do 18 odsto BDP

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne radi se samo o rudnoj renti već o celokupnom lancu vrednosti i strateškim partnerstvima

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: Ministrastvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović govoreći o projektu "Jadar" istakla je da je kompanija Rio Tinto samoinicijativno sprovela studije uticaja na životnu sredinu te da je ovo dobro zbog toga što sada na osnovu kredibilinih dokumenata i informacija stručnih i ekspertskih podelilo sve on što javnost treba da zna a tiče se ovog projekta i da onda stručnjaci mogu da iznesu svoje mišljenje.

- Ono što je zabrinjavajuće je to da imamo puno kvazi stručnjaka i nestručnjaka i političara i polu političara koji iznose svoja paušalna mišljenja, koja su neutemeljena - istakla je Đedović Handanović u gostovanju na televiziji Pink.

Ministarka je naglasila je da se ne razgovara (samo) o rudnoj renti.

- Ovde pričamo o zaokruživanju lanca vrednosti u našoj zemlji. To znači od rudnog bogatstva do finalnog proizvoda, od litijuma kao sirovine do proizvodnje električnih vozila. U okviru toga imate i procesni deo, kako dolazite od rude do litijum karbonata, onda do proizvodnje baterija i električnih vozila - rekla je.

Kako kaže, kada uzmemo ceo taj lanac vrednosti, korist za našu ekonomiju, mi procenjujemo, može ići i do 18 odsto bruto domaćeg proizvoda.

- Ako ciljamo da naš BDP bude 100 milijardi, 2027. godine onda je 18 odsto značajna suma od čak 18 milijardi i mi se ne baziramo nikad samo na rudnoj renti - ističe.

- Tu moram da demantujem jednom za svagda, apsolutno je u okvirima svetskih normi i prema podacima svetske banke rudna renta za metale u svetu najčeće se kreće između 1 i 4 odsto a kod nas je zapravo između 3 i 7 odsto, u zavisnosti od toga koja je sirovina u pitanju - dodaje.

Đedovi Handanović ističe važnost strateškog prijateljstva, ulozi republike Srbije u vlasništvu određenih kompanija kao što ima u Ziđinu.

- U Ziđinu imamo strateško partnerstvo gde Srbija ima vlasništvo u toj kompaniji. Ne bazira se samo na rudnoj renti, već i na dividendama, drugim prihodima, porezima, platama, zaposlenih sedam hiljada radnika koji imaju preko 140 hiljada dinara platu  znači.  To su mnogobrojni benefiti. Nastavićemo da pričamo o tome, apsolutno smo tu i svako ko želi da dođe do pravih podataka i informacija neka nam se obrati. Daćemo im sve informacije - poručila je ministarka.

(Telegraf Biznis)

Video: Na teritoriji opštine Sopot radi se 18 kilometara puteva: "Podižemo komfor života građana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>