• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stranci sve više kupuju američku zemlju, zabrinuti su zbog toga: Bogataši iz ove države krenuli u "ofanzivu"

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na saveznom nivou Sjedinjene Države ne zabranjuju strano vlasništvo nad zemljištem

  • 0
koliko Kina poseduje zemljišta u SAD Foto: Shutterstock

Kritičari Kine u Sjedinjenim Državama sugerišu da ta zemlja kupuje prekomerne količine američkog  poljoprivrednog zemljišta.

- Kao predsednica, učiniću sve što je u mojoj moći da prisilim Kinu da proda svaki centimetar zemlje koji poseduje - napisala je bivša guvernerka Južne Karoline, Niki Hejli, u komentaru prošle godine. Međutim, izveštaj Univerziteta Kornel (Cornell) kaže da kinesko vlasništvo nije toliko veliko koliko neki političari tvrde.

Zemlje koje savezna vlada klasifikuje kao "neprijateljske", kao što je Kina, posedovale su samo 1 odsto od približno 40 miliona hektara zemljišta u vlasništvu stranaca zaključno sa 2020. godinom, otkrili su docent Vendong Džang i njegovi saradnici.

Istraživanje je zasnovano na saveznom skupu podataka o više od 40.000 stranih investicija u američkog poljoprivrednog zemljišta, prenosi Forbs.

Susedna Kanada je na vrhu liste stranih zemalja po vlasništvu američke poljoprivredne zemlje. Ta država je posedovala oko trećine, većinom šumskog zemljišta u Mejnu i Mičigenu koji se graniče sa Kanadom, navodi se u izveštaju.

Na saveznom nivou, Sjedinjene Države ne zabranjuju strano vlasništvo nad zemljištem, napominje izveštaj  Kornela.

Međutim, Zakon o objavljivanju stranih investicija u poljoprivredi iz 1978. godine zahteva da strani investitori koji stiču, prenose ili drže interes u američkoj poljoprivrednoj zemlji – uključujući zakup na 10 godina ili više – prijave ta vlasništva i transakcije ministru poljoprivrede.

Prema izveštaju, trenutno 24 države imaju ograničenja na strano vlasništvo nad zemljom, ali se ta ograničenja razlikuju u svakoj državi.

- Postao sam zainteresovan za ovo pitanje, posebno za kinesko vlasništvo nad američkom poljoprivrednom zemljom, zbog političke pažnje koju je privlačil. Postoji rast zakonodavstva na nivou država, u Teksasu, Floridi, Indijani i drugim mjestima. Želeli smo da sagledamo činjenice, s obzirom na širenje glasina - izjavio je Džang.

- Definitivno postoji razlog za veću pažnju i zabrinutost zbog stranih kupovina američke poljoprivredne zemlje. Udeo zemlje u vlasništvu stranaca se značajno povećao u posljednjih 20 godina, ali je ukupan udeo i dalje prilično nizak - istakao je Džang.

Džang je koautor rada "Mapiranje i kontekstualizacija stranog vlasništva i zakupa američke poljoprivredne zemlje" koji će biti objavljen u časopisu Američkog društva upravnika farmama i ruralnih procenitelja 2024. godine, navdi se u Kornel izveštaju.

Kineski investitori posebno uključuju WH Grupu, pod kontrolom milijardera Van Long, koja je 2013. godine kupila Smitfild Fuds sa sedištem u Virdžiniji, najvećeg svetskog prerađivača svinjetine i proizvođača svinja. Smitfild je 2017. godine naknadno kupio Klogerti Paking iz Kalifornije od Hormel Fuds.

Ove godine, kineski milijarder Čen Tiankjao je privukao pažnju nakon što je rangiran na 82. mestu liste Land Report 100 najvećih zemljoposednika u Americi, zbog kupovine 198.000 hektara šumske zemlje u Oregonu 2015. godine.

Njegova kompanija Šanda Aset Menagement je u januarskoj izjavi rekla da je Enastojala da strogo poštuje sve zakonske zahteve i proceduralne norme za kupovinu. To je uključivalo, ali nije bilo ograničeno na, proaktivno traženje revizije potencijalne akvizicije od strane Odbora za strane investicije u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Nakon temeljne provere, CFIUS je zaključio svoju reviziju bez nalaza o nacionalnoj bezbednosti.

- Šanda je ponosni vlasnik i upravnik ove zemlje i tokom poslednjih osam godina kompanija je nastavila s drvnom proizvodnjom i fokusirala se na očuvanje zdravlja šuma - dodaje se. Čenova supruga Krisi Luo, koosnivač, predsednik i zamenik predsednika Šanda Grup, član je Odbora poverenika Kalifornijske akademije nauka i Odbora za kinesko liderstvo u Centru za Kinu 21. veka na Univerzitetu Kalifornija u San Dijegu.

Dugoročni zakup je glavni pokretač povećanog interesovanja stranaca za američku poljoprivrednu zemlju, a mnoge strane transakcije su zapravo povezane sa razvojem obnovljive energije, takođe je napomenuo Kornel.

(Telegraf Biznis)

Video: Unikatni ''Sakura dijamant'' vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>