• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stočarska industrija proizvodi mnogo metana: Ova zemlja uvodi porez na gasove koje ispuštaju životinje

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danska ima cilj da postanje klimatski neutralna 2045. godine

  • 2
Ovce i krave, stoka, farma Foto: Heath Johnson/Shutterstock

Danaska je predstavila šemu "poreza na gasove", koja je naišla na podršku čitave stočarske industrije i očekuje se da će je nacionalni parlament sprovesti. Ova skandinavska zemlja će od 2030. godine oporezovati stočare za gasove staklene bašte koje emituju njihove krave, ovce i svinje, prema novom radikalnom predlogu danske vlade.

Ministar za poreze Jepe Brus rekao je da je cilj šeme da smanji emisije gasova staklene bašte u severnoj Evropi za 70 odsto do 2030. godine.

- Napravićemo veliki korak i bićemo bliže cilju da postanemo klimatski neutralni 2045. godine -rekao je Bruus, dodajući da će Danska biti prva zemlja na svetu koja će uvesti pravi porez na CO2 za poljoprivredu. On se nada da će i druge zemlje slediti taj primer.

Dogovor je postignut kasno u ponedeljak između vlade desnog centra i predstavnika poljoprivrednika, industrije i sindikata.

Danski stočari biće oporezovani 300 kruna (40,2 evra) po toni ekvivalenta ugljen-dioksida 2030. godine, a porez će se povećati na 750 kruna (100,5 evra) do 2035. godine.

Međutim, zbog odbitka poreza na dohodak od 60 odsto, stvarni trošak po toni počeće od 120 kruna (16 evra) i porašće na 300 kruna (40,2 evra) do 2035. godine.

Porez treba da bude odobren u parlamentu sa 179 mesta, Folketingu, ali se očekuje da će biti usvojen nakon širokog konsenzusa.

Ovaj potez dolazi nakon višemesečnih protesta farmera širom Evrope protiv mera za ublažavanje klimatskih promena i propisa za koje kažu da ih dovode do bankrota.

Dansko Društvo za očuvanje prirode, najveća organizacija za zaštitu prirode i zaštitu životne sredine u Danskoj, opisala je poreski sporazum kao istorijski kompromis.

- Uspeli smo da postignemo kompromis u vezi sa porezom na CO2, koji postavlja temelje za restrukturiranu prehrambenu industriju -  rekla je njegova šefica Marija Reumert Gjerding.

Porez bi trebalo da bude odobren u Folketingu sa 179 mesta, odnosno parlamentu, ali se očekuje da će zakon biti usvojen.

Prema najnovijim podacima iz Danske, ova zemlja je u junu 2022. godine imala 1,4 miliona krava. Tipična danska krava proizvodi oko 6 metričkih tona CO2 ekvivalenta godišnje, prenosi Euronjuz.

Danska, koja je veliki izvoznik mleka i svinjskog mesa, takođe će oporezovati svinje, ali krave proizvode daleko veće emisije.

Iako ugljen-dioksid obično dobija više pažnje zbog svoje uloge u klimatskim promenama, metan zadržava oko 87 puta više toplote u vremenskom periodu od 20 godina, prema Nacionalnoj Administraciji za okeane i atmosferu SAD.

Stočarstvo čini oko 32 odsto emisija metana izazvane čudskom delatnošću, navodi Program UN za životnu sredinu.

Novi Zeland je 2022. godine doneo sličan zakon kao i Danska, ali je zakon nedavno ukinut nakon reakcije poljoprivrednog sektora.

(Telegraf Biznis)

Video: U periodu svinjokolja pojačati kontrolu mesa: Ovako izgleda pregled mesa na trihenolozu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    27. jun 2024 | 11:03

    Jos samo da prestanu da disu ili uvedu porez na svaki izdisaj...

  • Nikolas

    27. jun 2024 | 10:01

    SAMO JOS UVEDITE ZA LJUDE ZABRANU ISPUSTANJA GASOVA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>