• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Češki milijarder Danijel Kretinski hoće da otkupi sve akcije radnika u britanskoj pošti

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potrebno mu je odobrenje akcionara tri četvrtine matične kompanije

  • 0
Royal mail, pošta Foto: Shutterstock/eyematter

Hiljade bivših i sadašnjih zaposlenih u Kraljevskoj pošti upitano je da prodaju svoje akcije češkom milijarderu. U sredu ujutro, investiciona grupa Danijela Kretinskog, koja želi da kupi matičnu kompaniju Rojal mejla, objavila je svoju zvaničnu ponudu na internetu i poslala je poštom.

Kretinski sada može zvanično da počne da lobira kod investitora da prihvate ponudu. Potrebno mu je odobrenje akcionara tri četvrtine matične kompanije, ali će mu ovaj zadatak biti olakšan jer već poseduje 27,5 odsto prenosi Cnn.

Veliki menadžeri imovine uključujući Blackrock, UBS, Vanguard i Schroders poseduju većinu ostalih 72,5% International Distribution Services (IDS) koje milijarder ne poseduje.

U međuvremenu, osoblje Rojal Mejla i dalje kolektivno poseduje 5,5% akcija nakon što je kvalifikovano osoblje primilo 600 akcija u kompaniji u vreme njene privatizacije 2013. Ova ponuda vrednuje te akcije osoblja na skoro 200 miliona funti.

Inače, Kretinski se obogatio u energetskim kompanijama. Takođe ima udela u fudbalskim klubovima Sainsburi's i Vest Ham. Bord IDS-a je već preporučio velikim i malim akcionarima da prihvate njegovu ponudu od 370 penija po akciji.

Ovo je više od 315 penija po kojima se trenutno trguje i znatno iznad 220 penija koliko je vredelo pre prve ponude gospodina Kretinskog da kupi kompaniju.

Međutim, vlada još uvek ima mogućnost da blokira ovaj dogovor, što bi mogla da uradi s obzirom na važnost Kraljevske pošte za Veliku Britaniju.

Grupa Kretinskog ponudila je niz vremenski ograničenih garancija, uključujući zadržavanje logotipa Kraljevske pošte, njenog sedišta i poreske osnovice u Velikoj Britaniji.

Takođe je ponudio da poštuje postojeće ugovore o zapošljavanju sa sindikatima i obećao je da neće odvajati profitabilan posao sa paketima, koji takođe poseduje IDS.

Kraljevska pošta se borila sa porastom onlajn kupovine i padom isporuka pisama, posebno pošto su se navike potrošača promenile tokom pandemije.

Kancelar Džeremi Hant je rekao da će sporazum biti podvrgnut normalnoj kontroli, ali se nije protivio "u principu".

Poslovni sekretar u senci Džonatan Rejnolds pisao je Kretinskom da traži garancije da će Kraljevska pošta ostati sa sedištem i poreskim rezidentom u Velikoj Britaniji.

Rejnolds takođe želi da se Kretinski posveti „bliskoj saradnji sa Sindikatom radnika u komunikacijama (CVU) na izgradnji održive Kraljevske pošte“.

CVU se zalaže za „novi model vlasništva i upravljanja koji gradi poštansku uslugu za radnike i kupce“.

(Telegraf Biznis)

Video: Obeleženo 184 godine rada Pošte Srbije: Radne jedinice dobile 95 novih električnih vozila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>