• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU upozorava Metu na kršenje Zakona o digitalnim tržištima, kompaniji preti kazna

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici firme Meta sada mogu da plate za uslugu digitalnih platformi bez praćenja aktivnosti i reklama ili da uslugu koriste besplatno pod uslovom da se slože sa time da firme koriste njihove podatke za oglašavanje

  • 0
Meta platforme kompanija Meta aplikacija aplikacije Foto: Koshiro K / Shutterstock.com

Evropska unija će danas upozoriti američku tehnološku kompaniju Meta, vlasnika platformi Fejsbuk i Instragram, da njena politika prema potrošačima nazvana "plati ili se složi" (pay or consent) predstavlja kršenje evropskog Zakona o digitalnim tržištima (DMA), prenosi Blumberg pozivajući se na anonimne upućene izvore iz Brisela.

Korisnici firme Meta sada mogu da plate za uslugu digitalnih platformi bez praćenja aktivnosti i reklama ili da uslugu koriste besplatno pod uslovom da se slože sa time da firme koriste njihove podatke za oglašavanje.

Meta bi mogla da bude kažnjena i prinuđena da plati čak 10 odsto svog globalnog godišnjeg prihoda ako se ne usaglasi sa evropskim zakonima.

Ako se kršenje zakona bude ponavljalo, Meta će morati da plati do 20 odsto svog globalnog godišnjeg prihoda.

Američka tehnološka kompanija smatra da je njen poslovni model "plati ili se složi" u saglasnosti sa Zakonom o digitalnim tržištima i dodala da se raduje "daljem konstruktivnom dijalogu sa Evropskom komisijom kako bi se ova istraga privela kraju".

Evropska unija je prošle nedelje upozorila i firmu Epl na kršenje DMA i navela da ova firma iz Kupertina mora da dozvoli programerima da usmeravaju korisnike na povoljne ponude van Eplove prodavnice aplikacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Drama sa srpskim putnicima na aerodromu, ima i male dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>