• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trend ekstremne štednje: Mnogi mladi Kinezi ograničavaju sebi sve ne bi li sačuvali novac

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kupovina na sniženjima i ishrana po društvenim kuhinjama je deo strategije

  • 0
Štednja, kineski juan Foto: Shutterstock/Andrii Yalanskyi

Umesto da troše na impulsivne kupovine, mladi Kinezi žestoko štede, dok druga najveća svetska ekonomija ostaje u zastoju. Ekstremna štendnja postala je trend na kineskim veb stranicama društvenih medija, a kineska omladina sebi postavlja ekstremne mesečne ciljeve štednje.

Mlada korisnica društvenih mreža detaljno opisuje svoj pokušaj da ograniči svoju mesečnu potrošnju na samo 300 kineskih juana (41,28 dolara) mesečno, uz nedavni video koji pokazuje kako je smanjila svoje dnevne troškove obroka na samo 10 juana ( 1,38 dolara).

Drugi pronalaze "partnere za štednju" na društvenim medijima. Ovi partneri formiraju "krug štednje" koji osigurava da se njegovi članovi drže svojih ciljeva. Mere uštede takođe uključuju obedovanje u društvenim menzama obično za starije, gde se sveža jela prodaju po relativno niskim cenama.

- Kineska omladina ima mentalitet ekstremne štednj. Za razliku od mladih 2010-ih koji su često trošili više nego što su zarađivali i pozajmljivali novac za kupovinu skupih predmeta poput Guči tašnica i Epl telefona, mladi Kinezi su počeli više da štede - rekao je generalni direktor Kineske grupe za istraživanje tržišta Šon Rejn za Si-En-Bi-Si CNBC.

Drugi upečatljivi znaci da mlađi Kinezi "stežu kesu" su popularne reči kao što su „obrnuta potrošnja“ i „škrta ekonomija“. Prvi se odnosi na ulaganje svesnijih napora da se smanji potrošnja, dok drugi podrazumeva aktivno traženje popusta i ponuda prilikom kupovine.

Ovo je u oštroj suprotnosti sa širim trendom među mladima, posebno generacijom Z — onima rođenim između 1997. i 2012. — koji navodno finansiraju svoje izdatke kao što su putovanja putem duga. Prema Intuitovom izveštaju Indeksa prosperiteta, umesto smanjenja troškova radi povećanja štednje, 73 odsto generacije Z u SAD reklo je da bi radije imali bolji kvalitet života nego dodatni novac u banci.

- Ljudi koji odbijaju da troše novac su pravi fenomen ovde. Za neke mlade ljude štednja je jedina opcija jednostavno zato što ne mogu da nađu posao ili su samo shvatili da im je teže da povećaju prihode. Nemaju izbora osim da troše manje novca -kaže Jia Miao, docent na NIU Shanghai.

Stopa nezaposlenosti među mladima od 16 do 24 godine je u maju iznosila 14,2 odsto, što je znatno iznad nacionalnog proseka od 5 odsto. Iako ne postoji zvanična statistika o mesečnim platama koje su zarađivali studenti, istraživanje je pokazalo da je prosečna mesečna plata onih sa osnovnim studijama zarađenih 2023. godine bila 6.050 juana (832 dolara), što je 1 odsto više nego godinu dana ranije, prema domaćim izveštajima koje je sastavio MiCOS istraživanje i objavljeno u lokalnim medijima.

(Telegraf Biznis)

Video: Predstavljanje novog kineskog brzog voza - Soko

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>