• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grci se dosetili novog načina zarade od turista: Ovaj "luksuz" će koštati čak 5.000 evra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program je izazvao polemiku

  • 0
Grčka Kefalonija restoran kafić Foto: Shutterstock

Akropolj u Atini, jedan od najposećenijih antičkih spomenika na svetu, počeo je da nudi privatne obilaske za 5.000 evra, što je izazvalo proteste čuvara tog mesta.

Prema zvaničnom sajtu jedinice ministarstva kulture koja upravlja lokalitetom na vrhu brda, ove grupne posete će se odvijati van uobičajenog radnog vremena i ograničene su na najviše pet osoba. Redovne posete koštaju 20 evra ili 30 evra za kombinovanu kartu sa drugim mestima.

- Iskustvo Akropolja sada nudi posetiocima ekskluzivnu priliku da privatno uživaju u ovom savršenom arhitektonskom izrazu grčkog duha - piše na sajtu Hellenic Heritage.

Moguće su do četiri grupne posete odjednom, sa početkom u 7:00 ili 20:00 utorkom, petkom i subotom.

Kako prenose grčki mediji, prva takva privatna tura održana je u subotu sa ruskim parom i njihovim privatnim vodičem, prenosi Klik.

U utorak je sajt nudio obilaske bez vodiča počevši od 12. jula i obilaske sa vodičem od 2. avgusta. Na sajtu se navodi da se obilasci mogu voditi na engleskom, francuskom, nemačkom, grčkom, portugalskom, ruskom i španskom.

Program je izazvao kontroverzu kada je prvi put objavljen prošle godine, a sindikat koji predstavlja čuvare arheoloških nalazišta rekao je da se protivi ovim privatnim posetama, koje zaobilaze uobičajene zvanične vodiče.

- Sindikat "nije dobio nikakvu informaciju o tome kako su ove ture organizovane - rekla je predsednica sindikata Džordžija Kondili.

- Možemo da razumemo da iza ove mere stoji finansijska potreba, ali ona je mogla da bude organizovana drugačije - dodao je Kondili.

Uvršten na Uneskovu listu svetske baštine i izgrađen u petom veku pre nove ere, Akropolj privlači sve veći broj turista, od kojih su neki putnici na kruzerima.

Lokalitet uključuje čuveni hram Partenon, izgrađen u čast Atine.

Prošle godine je primio rekordnih četiri miliona posetilaca, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu, sa do 23.000 dnevno tokom leta, što je primoralo organizaciju koja upravlja istorijskim mestima u zemlji da uvede ture na vreme.

Do povećanja broja posetilaca došlo je i nakon što je Akropolj bio zatvoren nekoliko dana tokom jakog julskog toplotnog talasa.

Grčka vlada desnog centra optužena je da pokušava da uvede više privatnog upravljanja muzejima i antičkim lokalitetima u zemlji, čime je u kasu 2022. donela više od 120 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Đedović-Handanović na završnoj sesiji današnjeg međunarodnog savetovanja "Energetika 2024"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>