• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme i moguća otkazivanja letova

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednici Evropske komisije upućen je apel na hitnu reformu kontrole letenja

  • 0
Atmosferska turbulencija, avion Foto: Shutterstock

Letnja sezona u avio-industriji je u punom jeku, ali velike evropske avio-kompanije upozoravaju na probleme sa kojima se suočavaju usled loših vremenskih prilika, brojnih infrastrukturnih radova, nedovoljnog broja zaposlenih na aerodromima, kao i nepovoljnog stanja u evropskoj kontroli letenja.

Ti problemi sa kojima se suočavaju, kako tvrde, neće se rešiti sve dok krovna organizacija za kontrolu letova Eurokontrol ne preduzme hitne mere i reformu kontrole avio-saobraćaja odnosno ne prilagodi se novonastalim okolnostima i svoje aktivnosti sprovoditi u skladu sa otežanim vremenskim prilikama i nikada većom tražnjom za letovima.

Međutim, prema navodima avio-kompanija Eurokontrol, kome je glavni zadatak da unapređuje sistem kontrole letova i obezbeđuje neometan avio-saobraćaj, čini se nespreman da svoj posao obavlja kako treba.

To se može videti i iz primera Rajanera koji se krajem juna izvinio putnicima zbog velikog broja otkazanih letova i prekomernih kašnjenja, a koji smatra da razloge za to treba tražiti u Eurokontrolu, koji kako tvrde, u ovom trenutku svoj posao ne obavlja na zadovoljavajući način.

Ova avio kompanija je za samo dva dana, zabeležila više od 60 otkazanih letova, dok je svaki treći let Rajanera kasnio.

- Velika pomeranja slotova, odnosno unapred definisanih vremena za poletanje i sletanje, predstavljaju problem za svaku avio-kompaniju, s obzirom na to da izazivaju nepotrebne materijalne gubitke, a kod putnika stvaraju lošu reputaciju. Uloga Eurokontrola je da koordinira nesmetano odvijanje avio-saobraćaja u Evropi, uz minimalna kašnjenja i otkazivanja letova - saopštio je Rajaner.

Ta irska kompanija je na odgovornost pozvala generalnog direktora Eurokontrola Raula Medinu, zahtevajući od njega da objasni zašto evropska kontrola letova nema dovoljan broj zaposlenih i zbog čega se taj nedostatak pravda kvarom opreme u njihovom centru u Mastrihtu.

Kompanija se istim povodom obratila i predsednici Evropske komisije (EK) Ursuli fon der Lajen, pozivajući je na hitnu reformu kontrole letenja.

Istim povodom oglasilo se i Vizer i ta niskotarifna mađarska kompanija, kako bi sačuvala svoj ugled izvinila se putnicima ističući da je zbog loših vremenskih prilika i neadekvatnog upravljanja aerodromskim slotovima od evropske kontrole letenja došlo do problema u vazdušnom prostoru starog kontinenta i neredovnosti u avio-saobraćaju Evrope.

Prema njihovom mišljenju, Eurokontrol pokazuje smanjenu sposobnost upravljanja velikim obimom saobraćaja kakav je trenutno u Evropi, što dovodi do značajnih kašnjenja i do otkazivanja letova.

Prema podacima koje daje Eurokontrol, prosečno vreme kašnjenja svih letova bilo je četiri puta veće u 2023. godini, u odnosu na 2011, a to u praksi znači da su tokom prošle godine letovi u Evropi ukupno kasnili 90.000 sati.

Britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) u svojim izveštajima navodi da su poremećaji u evropskom avio-saobraćaju tokom 2023. godine bili daleko veći nego pre pandemije.

Kako navode, na redovnost i realizaciju letova uticale su vremenske prilike, nedovoljan broj zaposlenih u aerodromskim službama i kontrolnim tornjevima, kao i brojni štrajkovi u avio-industriji.

Prema podacima koje pruža CAA, procenat otkazanih letova u 2023. godini bio je 1,8 odsto, dok je u 2019. godini iznosio 0,9 odsto, odnosno dvostruko manje.

Letovima koji kasne ili su otkazani bavila se i Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) i izveštaj koji je ta organizacija objavila krajem marta, neposredno pred početak letnje sezone u avijaciji, pokazuje da su se kašnjenja usled nepovoljnih vremenskih prilika značajno povećala u poslednjih 12 godina.

Konkretno, u 2023. godini od ukupnog broja letova koji su kasnili, 30 odsto je bilo zbog jakih kiša praćenih gradom, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na 2012. kada je taj procenat iznosio samo 11 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Drama sa srpskim putnicima na aerodromu, ima i male dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>