• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veće subvencije za sanaciju energetski ugroženih domaćinstava: Javni pozivi tokom leta

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo zaključilo ugovore sa 44 jedinice lokalne samouprave

  • 0
Fasade ugovor sanacija pare Foto-kolaž: Shutterstock

U cilju pomoći energetski ugroženim domaćinstvima da smanje potrošnju energije, finansijske troškove i poboljšaju kvalitet stanovanja u svojim domovima, Ministarstvo rudarstva i energetike je prvi put ove godine, u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane", obezbedilo subvencije države u iznosu čak do 90 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije u domaćinstvu za domaćinstva sa statusom energetski ugroženih kupaca.

Građani sa tim statusom subvencije mogu iskoristiti za osnovne mere energetske sanacije kao što su zamena stolarije, ugradnja izolacije, kotlova na gas ili pelet i toplotne pumpe, a moguća je i zamena pojedinačnih prozora ili vrata, kao i ugradnja inverter klima za pojedinačne prostorije.

Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo je ugovore sa 44 jedinice lokalne samouprave u kojima će tokom leta početi raspisivanje javnih poziva za energetski ugrožene kupce. Spisak 44 lokalne samouprave u kojima će se raspisati ovi javni pozivi nalazi se na ovom linku.

Procedura prijavljivanja energetski ugroženih kupaca za subvencije u potpunosti je ista kao i za ostale građane. Više informacija o prijavljivanju možete naći ovde.

Kako do statusa energetski ugroženog kupca? (detaljnije na linku)

  1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).
  2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).
  3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

U roku od mesec dana dobićete rešenje o statusu. Podnošenje zahteva ne uključuje nikakve troškove za građane, a zahtevi se mogu podnositi tokom čitave godine.

Sticanjem statusa energetski ugroženih kupaca, građani stiču pravo na popuste do 50 odsto na računima za električnu energiju, gas ili grejanje, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Telegraf Biznis)

Video: Potpisan finansijski sporazum za izgradnju vetroparka Kostolac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>