• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nezaposlenima 300.000, osobama sa invaliditetom po 330.000 dinara: NZS dodelio subvencije

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas su dodeljene odluke o subvencijama za 356 nezaposlenih koji su konkurisali za meru samozapošljavanja

  • 7
Novac evri Foto: Shutterstock

U beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) danas su dodeljene odluke o subvencijama za 356 nezaposlenih koji su konkurisali za meru samozapošljavanja. Oni su prema rečima direktora NSZ Milana Bosnića, dobili po 300.000 dinara, a osobe sa invaliditetom po 330.000 dinara.

- Od 356 nezaposlenih koji su dobili subvencije devetoro je romske nacionalnosti, a 11 su osobe sa invaliditetom. Sredstva koja dobijaju su bespovratna - rekao je on.

Dodao je da su dobitnici iz Beograda, ali da se ovaj program sprovodi u celoj državi.

- Veoma mi je drago što su oni prepoznali da je država tu za njih, kada im treba pomoć i da znaju da je Nacionalna služba tu da im pomogne, počevši od obuka kako da naprave biznis planove, do mentorstva. Ovo je veoma lep program koji donosi rezultate i mi ćemo nastaviti da ga sprovodimo - istakao je on.

Naveo je da ovaj program nije jedini, da je Nacionalna služba kroz više projekata na usluzi i poslodavcima i nezaposlenima.

Pozvao ih je da prate kako mogu da iskoriste programe koje Nacionalna služba za zapošljavanje nudi, kao što su subvencije za obuke, za doškolovanje i za zapošljavanje novih radnika.

Bosnić je pojasnio da su svi koji su aplicirali za subvencije, morali proći obuku za pravljenje biznis plana i bavljenje preduzetništvom i da su na osnovu postavljenih kriterijuma dobijali bodove a da su najbolji dobili sredstva.

Jedna od dobitnica sredstava Dragana Pejović je rekla da će uz pomoć novca od Nacionalne službe početi da radi kao preduzetnik u sektoru veza i zlatoveza.

- To je zanat koji odumire, ali pokušaću da održim ovu tradiciju, da prenesem znanje na mlade generacije i da im pokažem tehniku veza. Imam i udruženje "Dve moje zlatne ruke" i nadam se da ću uz pomoć ovog novca da ga unapredim - rekla je ona.

Dodala je da joj podrška NSZ puno znači za nabavku materijala, pravljenje veb sajta i slično.

- Dugo sam nezaposlena. Ja sam u kategoriji nezaposlenih žena starijih od 50 godina kojima baš nije lako da dođu do novog posla - rekla je ona.

Subvenciju je dobio i Marko Lazić iz Mladenovca a kako je kratko rekao novinarima novac će mu pomoći u pokretanju privatnog biznisa u građevinarstvu.

- Ovih 300.000 mnogo znači kada se nema početni kapital - rekao je on.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    6. jul 2024 | 13:41

    Samo proveriti stranacku opredeljenost ... Ako uopste postoje ti ljudi ...

  • Zbunjena

    6. jul 2024 | 11:45

    Ja zaista ne znam za NIJEDAN posao koji je moguće pokrenuti sa tim sredstvima. Čak i da nađeš neke jeftinije mašine koje se mogu uklopiti u tu sumu, tu je previše konkurencije, što samim tim utiče na cenu proizvoda. Imaš originalnu ideju? Pa neko će te kopirati najkasnije za godinu dana... I naravno, ići će na to da spusti cenu proizvoda.... Možda ako su neki stari zanati u pitanju, pa to više niko ne želi da radi... Tu bar nema nelojalne konkurencije, pa je moguće formirati realnu cenu proizvoda/usluge. Ostalima želim puuuno sreće, trebaće im.

  • Sanja

    6. jul 2024 | 14:57

    Šta je bilo sa parama za 1. Dete sto se treba dobiti 500 000?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>