• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri fotografije koje će vas rastužiti: Napuštena srpska banja bila puna posetilaca, danas zarasla u korovu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra

  • 0
Roška Banja Foto: RINA

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode čija svojstva su dobro poznata svima onima koje je put ovde naneo, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov, a voda se nalaziu dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemijske karakteristike.

U njenom sasatvu nalazi se rastvoreni lekoviti gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinima bez posledica. Izuzetno delotvorna pokazala se u lečenju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma.

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra, danas zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju, prenosi RINA.

Lokalna samopurava ranije je istakla da na sve načine pokušavaju da reše te imovinsko pravne odnose i da već postoji postoji napisan Plan razvoja Roške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>