• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Boing je na samrti! Prodali samo 3 putnička aviona u poslednjih mesec dana

E. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od 3 prodata je zapravo zamena za oštećenu letelicu "Aljaske er"

  • 0

"Boing" je saopštio da je prodao samo 14 novih aviona u poslednjih mesec dana, a većina njih su kargo letelice!

Prodata sa samo tri aviona tipa "737 maks", dva neidentifikovanom kupcu, i jedan "Aljaska erlajnzu", kao zamena za avion kom je eksplodirao zatvarač na vratima na letu 5. januara kada se približio na oko 5.500 metara. Ostalih 11 aviona bilo su teretnjaci 777, prenosi CNN.

Bruto prodaja od 14 je čak i veća, u odnosu na samo četiri prodate letelice u maju i sedam u aprilu. Ali to je 95% manje u odnosu na 304 bruto porudžbina koje je "Boing" primio u junu 2023.

Prodaja "Boinga" je naglo opala nakon incidenta na avionu "Aljaska", jer čak i avio-kompanije koje žele da prošire svoje flote zadržavaju kupovinu dok "Boing" rešava bezbroj problema.

Ušao je u godinu sa rekordnim mesecom prodaje u decembru, ali je prodaja praktično stala nakon incidenta na "Aljaska eru".

Snažan prodajni mesec koji je prijavio bio je mart, kada je prodato 113 aviona. Većina toga došla je od porudžbine od 85 aviona "American erlajnza". Ali ta narudžbina je bila za dužu verziju "737 maks", za koju Federalna uprava za vazduhoplovstvo još nije sertifikovala ni prevoz putnika. Ta sertifikacija, koja se prvobitno očekivala ove godine, pomerena je na najmanje 2025. zbog problema koje je otkrio incident sa "Aljaska erom".

Kompanija je u nedelju pristala da prizna krivicu za svoje zaposlene koji su prevarili FAA tokom prvobitnog procesa sertifikacije za "737 maks". Mogla bi se suočiti sa daljim krivičnim prijavama u vezi sa incidentom na Aljasci.

Avion koji je prodao "Aljaska eru" je takođe "737 maks 10" koji je zamenio avion koji je izgubio čep na vratima u januaru. Boing je pristao da otkupi taj konkretni avion, koji je mogao da sleti bez ozbiljnih povreda posade ili putnika. "Boing" je odbio da kaže svoje planove za avion sada kada ga je vratio.

(Telegraf Biznis/CNN)

Video: Pao boing 737 kod aerodroma Hose Marti u Havani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>