• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osuđen investitor sa Volstrita: Prevarom došao do 33 milijarde evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izricanje kazne zakazano je za 28. oktobar

  • 0
dolar - prevara - volstrit Foto: Shutterstock

Porota u Njujorku proglasila je investitora sa Volstrita, Sung Kuk Hvanga, krivim za prevaru i manipulaciju tržištem.

Ova presuda dolazi tri godine nakon propasti njegovog investicionog fonda Archegos Capital Management, što je rezultiralo gubicima u milijardama dolara za nekoliko velikih banaka javlja Bi-Bi-Si.

Tužioci su optužili Hvanga da je lagao banke dok je tajno stvarao velike opklade na nekoliko kompanija. Kada Archegos nije bio u mogućnosti da vrati dugove bankama, došlo je do masovnog prodavanja akcija i kolapsa fonda.

Patrick Halligan, zamenik Hvanga u Archegosu, takođe je proglašen krivim po tri tačke optužnice koje su mu stavljene na teret. Izricanje kazne je zakazano za 28. oktobar, a oba muškarca će ostati na slobodi uz kauciju.

- Mi poštujemo odluku porote, ali nameravamo uložiti žalbu i verujemo da će naš klijent biti oslobođen optužbi - izjavila je advokatica Patrika Halligana, Meri Mulligan.

Jedan od Hvangovih advokata, Bari Berke, nije odmah odgovorio na zahtev javnog servisa za komentar.

"Hvang i Haligan su lagali o pozicijama Archegosa u ovim kompanijama i gotovo svim drugim bitno važnim finansijskim merilima koje bi investicione banke koristile u proceni kreditne sposobnosti firme. Time su Hvang i Haligan uspeli da prevarantski uvećaju portfelj od 1,5 milijardi dolara (1,17 milijardi funti) na 36 milijardi dolara", rekao je američki tužilac Damijan Vilijams nakon presude.

Hvang je tvrdio da nije kriv za optužbe u vezi sa zaverom za organizovani kriminal, tri slučaja prevare i sedam slučajeva manipulacije tržištem. Halligan je tvrdio da nije kriv za optužbe u vezi sa zaverom za organizovani kriminal i dva slučaja prevare.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>