• 11

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ove proizvode će odmah biti ukinuta carina: Četiri sektora koja mogu da profitiraju od Sporazuma sa Egiptom

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisan danas u Kairu

  • 11
voće, plastika, lekovi, stočna hrana, srpska i egipatska zastava Foto: Shutterstock

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta potpisan je danas u Kairu, a njime će biti obuhvaćeno više od 16.000 proizvoda.

Kako je ranije rečeno iz Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće.

- Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto - poručio je ranije ministar Tomislav Momirović i istakao za koje sektore će ovaj Sporazum biti od posebnog značaja.

- Pored toga što je ovo jedna velika šansa za naše poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, dodatno, ovo je ogromna šansa i za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

Potencijal za izvoz srpskih proizvoda

Egipat na godišnjem nivou uvozi proizvode kondiktorske industrije (trenutno carinsko opterećenje je od 30 do 50 odsto), posebno u segmentu vafla i biskvita, kao i u segmentu sokova od voća i povrća, u vrednosti od blizu 30 miliona dolara. Što može biti naša šansa.

- Potencijali postoje i u segmentu stočne i hrane za životinje (trenutno carinsko opterećenje je oko 40 odsto) – istakla je Kristina Đurić direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju interesa članova Privredne komore Srbije za Politiku.

Podsetila je da treba imati u vidu da u Egiptu postoji velika potražnja za lekovima, posebno za onima na bazi penicilina i kortikosteroida, a i za proizvodima od plastike (trenutna carinska opterećenja su od 15 do 60 odsto) koji predstavljaju još jedan značajan potencijal za izvoz na tržište Egipta.

– Posebno se traže cevi i krute cevi od plastike čiji uvoz u Egipat iznosi oko 61 milion dolara, kao i pneumatske gume za kamione i autobuse. U sektoru metalske industrije postoji potencijal za plasman građevinskog okova, konstrukcija i delova od aluminijuma... – dodaje Đurićeva.

Postoji potencijal i za izvoz: jabuka, krušaka, kajsija, trešanja, višanja, breskvi, nektarina, šljiva i suvih šljiva...

Robna razmena 59,3 miliona dolara

U prvom kvartalu ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 59,3 miliona dolara, dok je u istom kvartalu prethodne godine bila 89,1 milion dolara.

Cele prošle godine vrednost razmene je bila 88,3 miliona dolara. Srbija je, tokom prethodne godine, u Egipat izvezla robu u vrednosti od 41,7 miliona dolara, dok je uvoz iznosio 46,6 miliona dolara.

U strukturi izvoza, glavne stavke su: duvan, cigarete, proizvodi namenske industrije. Ova prva tri proizvoda predstavljaju 77 odsto srpskog izvoza u Egipat, ističu u PKS-u.

Kada je reč o uvozu, glavne stavke su urea, kalcijum-fosfati i so. Ova tri proizvoda predstavljaju blizu 50 odsto ukupnog uvoza iz Egipta.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    13. jul 2024 | 12:58

    Ovaj sporazum ce mnogo značiti za nasu privredu.

  • Kole

    13. jul 2024 | 13:12

    Sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom ce mnogo znači i za nase poljoprivredne proizvođače.

  • Kole

    13. jul 2024 | 12:57

    Sjajna vest za nase proizvodjace.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>