• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže povećanje! Dve trećine radnika ovog preduzeća dobija dodatnih 7.000 dinara: Evo i kad

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 2.200 zaposlenih u ovom JP, a najveći deo njih, od 75 do 80 odsto, radi na naplatnim rampama

  • 1
Vrčin, naplatna rampa, gužva u saobraćaju Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Zaposlenima u sektoru za naplatu putarine JP "Putevi Srbije" koji imaju koeficijent 2.0 i ispod 2.0 biće uvećan koeficijent za 15 odsto. Onima čiji je koeficijent 2.3 i niži biće isplaćena jednokratna solidarna pomoć u iznosu od 50.000 dinara, i to naredne tri godine koliko će važiti novi Kolektivni ugovor.

To znači da će inkasanti imati za oko 7.000 dinara veću platu, koja se sada u proseku kreće oko 65.000 dinara

Na predlog predstavnika reprezentativnih sindikata JP "Putevi Srbije" početkom meseca je na sednici Vlade Srbije usvojen predlog novog Kolektivnog ugovora.

Prema tom dokumentu, poslodavac je dužan da isplati solidarnu pomoć povodom rođenja deteta u visini do neoporezivog iznosa, što nije bilo u prethodnom Kolektivnom ugovoru. Poslodavac je dužan da isplati solidarnu pomoć u slučaju smrti roditelja u visini jedne prosečne zarade, što takođe nije bilo u prehodnom Kolektivnom ugovoru.

U predlogu piše i da je poslodavac dužan da isplati solidarnu pomoć u slučaju lečenja steriliteta, što nije bilo u prethodnom Kolektivnom ugovoru, kao i solidarnu pomoć porodici u slučaju smrti zaposlenog, u visini dve prosečne zarade (u prehodnom Kolektivnom ugovoru je bila jedna prosečna zarada).

Kada je reč o godišnjem odmoru za kalendarsku godinu ne može biti duži od 32 dana (u prethodnom Kolektivnom ugovoru je bilo 30 dana).

Potpisnici predloga su "Radnički sindikat JP „Putevi Srbije" i Sindikalna organizaciza Samostalnog sindikata a ugovor stupa na snagu do avgusta.

Zahtevi sindikata

U JP "Putevi Srbije" ima oko 2.200 zaposlenih, a najveći deo njih, od 75 do 80 odsto, radi na naplatnim rampama. Prosečno, radnici na rampama primaju oko 65.000 dinara mesečno, ali kada bi poslodavac u njihovu platu uračunavao sve ovo za šta se sindikati zalažu, plate ovih zaposlenih trebalo bi da iznose od 85.000 do 90.000 dinara, dodaju u sindikatima i podsećaju da bi zaposleni i sada, da je po zakonu, trebalo da imaju tolike zarade, ali pošto to nije tako, onda pravdu u većini slučajeva potražuju preko sudova i tako naplaćuju od firme ono što im realno pripada.

Vođeni lošim materijalnim položajem zaposlenih, sindikati su tražili i da se iznos za topli obrok poveća na 12.144 dinara, a regres na 6.573 dinara. Takođe, zahtevali su i da se iznos za smenski rad poveća za 15 odsto, kao i da se koeficijent minulog rada uveća za 0,5 odsto po godini radnog staža u JP "Putevi Srbije". Za sada, na tu temu ipak nije ništa dogovoreno.

– Pregovori nisu završeni, a grupa zaposlenih sa srednjom stručnom spremom u sektoru za naplatu putarine je najugroženija. Zbog toga smo i imali veliki broj otkaza i manjak radnika, kao i prelazaka u druge sektore. Svi znamo kakav je to problem i kakav teret podnose zaposleni u naplati. Prvobitno je rešeno pitanje koeficijenata i pomoći za ovu grupu zaposlenih, a u daljem periodu ćemo rešavati i sva ostala pitanja – istakli su u Radničkom sindikatu "Puteva Srbije", prenosi Politika.

(Telegraf Biznis)

Video: Bojan Stanić o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јбг

    17. jul 2024 | 19:18

    Док сам био у радном односу, пензионери добијали повећања. Пре 15 дана добих решење за пензију, сада радницима повећање. Увек на погрешној страни.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>