• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska centralna banka donela odluku o kamatnoj stopi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li je usledilo novo smanjenje?

  • 0
ECB, Evropska centralna banka Foto: cactii/Shutterstock

Evropska centralna banka je zadržala svoju glavnu kamatnu stopu na 4,25 odsto, ostavljajući otvorena vrata mogućem septembarskom smanjenju uprkos zabrinutosti da će geopolitička neizvesnost i brzi rast plata nastaviti da gura cene javlja Financial Times.

Ova odluka bila je očekivana prenosi Rojters i ovime ECB nije dala nikakve nagoveštaje o svom sledećem potezu, uz obrazloženje da su domaći pritisci na cene i dalje visoki i da će inflacija biti iznad cilja još u narednoj godini.

Podsetimo, ECB je snizila stope sa rekordno visokih prošlog meseca u potezu za koji su čak i neki od njenih kreatora politike smatrali da je požurio nakon što je napredak u snižavanju inflacije na ciljnih 2 odsto zastao.

S obzirom na to da je domaća inflacija i dalje tvrdoglavo visoka, a rast plata stabilan, banka će verovatno biti opreznija u vezi sa daljim koracima.

To znači da kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaju na 4,25%, 4,50% i 3,75% respektivno.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>