• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Državni dug Velike Britanije na najvišem nivou od 1962. godine

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do kraja meseca očekuje se izjava kancelarke Rejčel Rivs o stanju javnih finansija

  • 0
velika britanija, zastava Foto: Unsplash

Prema novim zvaničnim podacima, državni dug Ujedinjenog Kraljevstva dostigao je najviši nivo od 1962. godine. Ukupan državni dug je u junu vredeo 99,5 odsto vrednosti privrede, što je prvi put premašilo maksimume postignute tokom pandemije korona virusa.

Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku (ONS) takođe su pokazali da je iznos koji je vlada pozajmila veći od očekivanog u junu.

Do kraja meseca očekuje se izjava kancelarke Rejčel Rivs o stanju javnih finansija, a podsetimo, ona je poručila da su nasledili najgoru ekonomiju od Drugog svetskog rata.

Državni dug se odnosi na ukupan iznos novca koji država duguje koji je godinama nagomilavan. Zaduživanje se odnosi na razliku između potrošnje javnog sektora i prihoda od poreza u datom periodu.

Iako je prošlomesečna cifra zaduživanja od 14,5 milijardi funti bila najniža ukupna junska za pet godina, uz pomoć nižih troškova kamata povezanih sa padom inflacije, i dalje je bila veća nego što su ekonomisti predviđali.

Sa pritiscima da se više troši na neke javne usluge i predizbornim obećanjima da neće podizati stope poreza na dohodak, korporativnog poreza ili PDV-a, mnogi ekonomisti očekuju da će se zaduživanje povećati.

Denis Tatarkov, viši ekonomista u KPMG UK, rekao je da se novi kancelar suočava sa zastrašujućim zadatkom finansiranja programa nove vlade, uz održavanje javnih finansija na održivim osnovama.

- Kombinacija visokog nivoa potrošnje i slabih izgleda za rast predstavljaće neugodne izbore, odlučivanje između još većeg zaduživanja ili značajnog povećanja poreza ako se nivoi potrošnje žele održati prenosi Bi-Bi-Si.

Odvojeni podaci ONS-a pokazali su da je maloprodaja pala više nego što se očekivalo prošlog meseca, a prodavnice kažu da ih je pogodilo hladno vreme i izborna neizvesnost.

Obim maloprodaje opao je za 1,2 odsto u junu, saopštio je ONS, nakon snažnog rasta u maju.

Prodaja u maloprodajnim objektima neprehrambenih proizvoda kao što su prodavnice odeće i robne kuće zabeležila je najveći pad, za 2,1%.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>