• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija DG Institut kažnjena zbog širenja lažnih informacija: Usledila kazna od milion dolara i zabrana rada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija i Grubisa uložili su žalbu na presudu

  • 0
Sudija, sudski čekić, presuda Foto: Shutterstock

Kompanija DG Institut poslovala je sa lažnim i obmanjujućim informacijama sa kojima je snabdevala potrošače, i tako izazvala veliku štetu. Naime, studenti Master Wealth Control-a (MWC) su pogrešno obavešteni da mogu zaštititi svoju imovinu od poverilaca osnivanjem posebnog fonda koristeći transakcione dokumente koje je obezbedio institut. Ovaj fond, poznat kao Vestey Trust, bio je promovisan kao testiran i potvrđen od strane Punog veća Saveznog suda, što nije bio slučaj.

Takođe, studentima je savetovano i kako da pomognu vlasnicima nekretnina ako se nađu u teškoj situaciji. Niame, oni su raspolagali informacijama da je najboje da vlasnici tada prodaju svoju imovinu i zadrže deo kapitala.

Grubis je tvrdila da studenti pomažu vlasnicima nekretnina u teškoj situaciji kupovinom nekretnina za manje od njihove vrednosti, uz tvrdnju da bi u slučaju zaplene od strane banke vlasnik ostao bez kapitala i izgubio još više novca. Studenti su za ove programe plaćali između 4500 i 9200 dolara.

Savezni sud je Grubisi naložio da lično plati kaznu od milion dolara. Komesar Australijske komisije za konkurenciju i potrošače, Liza Carver, izjavila je da odluka samo naglašava vrednost za preduzeća i direktore kompanija da osiguraju tačnost i neobmanjivanje potrošača. Nalozi za nadoknadu potrošačima, izrečene kazne i petogodišnja zabrana za gospođu Grubisu pokazuju ozbiljnost prekršaja i posledice davanja lažnih tvrdnji prilikom promocije robe ili usluga potrošačima.

Sud je takođe naredio zabranu koja sprečava DG Institut, njegove službenike i gospođu Grubisu da daju slične ili iste informacije u trajanju od pet godina. Kompanija je obavezna da kontaktira potrošače koji bi mogli biti kvalifikovani za nadoknadu i da postavi informacije o šemi za nadoknadu na svom vebsajtu i Facebook stranicama. DG Institut mora da plati ACCC-u troškove postupka.

Ipak, kompanija i Grubisa uložili su žalbu na presudu, izjavivši da se ne slažu sa nalazima suda i da će tražiti odlaganje sudskih naloga do okončanja žalbenog postupka.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>