• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đedović Handanović u poseti dispečerskom centru "Elektrodistribucije Srbije" u Beogradu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je rezervni nacionalni distributivni dispečerski centar za upravljanje distributivnim sistemom električne energije, koji neprekidno radi

  • 0
Dubravka Đedović Handanović Foto: Tanjug/MRE/DANILO MIJATOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas dispečerski centar "Elektrodistribucije Srbije" u Beogradu koji upravlja radom distributivnog sistema.

- Ovo je rezervni nacionalni distributivni dispečerski centar za upravljanje distributivnim sistemom električne energije, koji neprekidno radi 24 sata, 365 dana u godini. Država je obezbedila sredstva i pomogla Elektrodistribuciji da pokrene istorijski najveća ulaganja u distributivnu mrežu od ugradnje pametnih brojila, digitalizacije i automatizacije mreže do podizanja kvaliteta opreme što će smanjiti gubitke, ojačati mrežu i osigurati sigurnije snabdevanje električnom energijom za građane. Na kompaniji je da realizuje sve projekte, među kojima je i jačanje kapaciteta dispečerskih i kol centara - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je ukazala da je pred EDS-om puno posla kako bi se uspešno sprovele investicije koje su u toku.

- U međuvremenu se mora obezbediti stabilno snabdevanje, da se što brže interveniše tamo gde se pojave kvarovi i da se problemi otklone brzo gde se pojave - rekla je ona.

Dodala je da je tokom juna i jula zabeležena rekordna potrošnja električne energije u poslednjih pet godina zbog izuzetno visokih temperatura i da "Elektrodistribucija Srbije" prati da li dolazi do prekida u snabdevanju.

Ministarka je ukazala da se izvode remonti u proizvodnim kapacitetima "Elektroprivrede Srbije" koji se privode kraju.

- Remonti su uticali na dostupnost proizvodnih kapaciteta zbog kojih je EPS eksterno obezbeđivao električnu energiju. Remonti moraju da se rade u letnjem periodu, što je u nekom trenutku uz rekordnu potrošnju stvorilo disbalanse. Dobrim planiranjem i nabavkom električne energije unapred po povoljnim cenama, te disbalanse smo efikasno uredili. Blok A6 u Obrenovcu sutra će izaći iz remonta, jedan agregat na reverzibilnoj hidroelektrani Bajina Bašta prošle nedelje je izašao iz remonta dok će drugi u Kostolcu izaći sledeće nedelje. Kapitalni remont bloka B1 u Kostolcu je prvi posle deset godina što pokazuje da imamo elektrane stare po nekoliko decenija, kao i mrežu koje moramo da osnažujemo za naredne decenije - rekla je Đedović Handanović.

Biljana Komnenić, v.d. direktora Elektrodistribucije Srbije poručila je da je prioritet u radu da se osigura normalno funkcionisanje sistema i da 3,7 miliona korisnika elektrodistributivnig sistema i da imaju neprekidno napajanje, stoji u saopštenju na internet stranici Ministarstva.

- Vremenski uslovi nisu pogodovali radu "Elektrodistribucije Srbije", imali smo oluje sa velikim brojem atmosferskih pražnjenja i visoke temperature zbog kojih je prošle sedmice zabeležena rekordna potrošnja električne energije, ali su ekipe bile 24 časa na terenu i rešavale sve kvarove - rekla je Biljana Komnenić, v. d. direktora "Elektrodistribucije Srbije".

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>