• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turizam u Hrvatskoj suočen sa značajnim padom: Vlasnici zabrinuti za budućnost

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene za smeštaj su ostale nepromenjene, krećući se između 140 i 150 evra, ali to nije pomoglo u privlačenju turista

  • 3
hrvatska, more, cene Foto-ilustracija: Shutterstock, Milena Đorđević

Sezona je, prema rečima Igora Ivančića, vlasnika četiri luksuzna apartmana u Crikvenici, slabija za najmanje 40% u poređenju sa prošlom godinom. Broj gostiju u restoranima takođe je opao, što se vidi iz praznih stolova tokom ručka. Ivančić svedoči o značajnom padu rezervacija. Dok su prošle godine apartmani bili popunjeni od sredine jula do kraja septembra, ove godine ima dva apartmana prazna. Cene za smeštaj su ostale nepromenjene, krećući se između 140 i 150 evra, ali to nije pomoglo u privlačenju turista.

Slično raspoloženje vlada i kod Roberta Palića, vlasnika pet ugostiteljskih objekata i porodičnog hotela. Sezona je, prema njegovim rečima, slabija za najmanje 40% u poređenju sa prošlom godinom. Broj gostiju u restoranima takođe je opao, što se vidi iz praznih stolova tokom ručka. Palić kaže da ne zna kako će se izvući, jer ima 85 radnika iz celog sveta. Na pitanje da li misli da će ovo biti najlošija sezona u poslednjih 20 godina, odgovara:

- Ja ne mislim da će biti, nego već mislim da jeste.

Hoteli, čak i oni sa pet zvezdica, osećaju posledice. Jedan takav hotel u Crikvenici ima 15% praznih soba, uprkos cenama od 350-360 evra po noćenju. Sanjin Ilić, zamenik direktora, ističe da se situacija menja iz dana u dan i nada se većoj popunjenosti do vikenda. Sve ukupno, sezona u hrvatskom turizmu pokazuje značajan pad u odnosu na prethodne godine, ostavljajući vlasnike i radnike u turizmu zabrinutima za budućnost. Iz Ministarstva turizma kažu da je od početka godine zabeležen jedan posto više noćenja, dok je jul na nivou prošlogodišnjeg.

U privatnom smeštaju čak 23 hiljade kreveta je više nego prošle godine u ponudi, pa je ponuda veća od potražnje.

U Hrvatskoj se slobodno nudi više od 1200 vila i kuća sa bazenom, ali uprkos velikom izboru, neki gosti i dalje biraju hotele. Tako je u hotelu u Selcu novinar razgovarao sa gostom iz Čakovca koji je ove godine umesto apartmana odlučio provesti odmor u hotelu.

- Supruga je zaslužila malo odmora, da ne mora kuvati, a zanimljivo je da smo u ovom hotelu, koji se tada zvao hotel Varaždin, 1977. godine proveli naše bračno putovanje. Čim smo ovde, cena nam nije bila važna jer smo uspeli nešto uštedeti - rekao je Veselin Biševac, prenosi Večernji.

Hotel nudi sobe za dvoje po ceni od 195 evra, što je osam posto više nego prošle godine.

- Imamo 178 soba u hotelu, a trenutno su četiri ili pet soba prazne. Verujem da će se brzo napuniti preko rezervacija, tako da mislim da smo među onima kojima je ova sezona bolja nego prošle godine. Međutim, to neće biti slučaj za sve. Povećanje cena se osvetilo, a jednom izgubljenog gosta teško je vratiti. Turizam nije sprint, već dugoročna trka - rekao je Mihael Jovanović, direktor hotela. naglašavajući važnost dugoročnog planiranja i održavanja kvaliteta usluge.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rocky

    28. jul 2024 | 02:43

    Ko normalan ide kod njih....

  • Max

    28. jul 2024 | 19:59

    Bolje se zapitajte koliko ste preterali sa cjenama,hocete za 3 mjeseca rada da zivite cijelu godinu

  • Dragan

    29. jul 2024 | 15:29

    Za početak smanjite cene na pola..a zatim neka vaši političari porade malo na pomirenju, a ne da non-stop kenjaju protiv Srbije.Takođe i građani koji su zaostali u 90-tim i bratime se sa šiptarima i albancima i navijaju za nezavisno kosovo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>