• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbi na "svakom koraku" u Crnoj Gori, ali ne kao turisti: Zarade su velike, a evo koji radnici se traže

Vreme čitanja: oko 3 min.

Letovanje u Crnoj Gori, inače, ove godine nešto je skuplje od prošlogodišnjeg zbog viših cena zakupa apartmana, dok su cene u marketima, kafićima i restoranima nepromenjene

  • 1
Crna Gora Foto: D.K.

Turistička sezona u punom je jeku, a ove godine, više nego svih prethodnih do sada, turisti sa juga Srbije za odmor biraju Grčku, a znatno ređe Crnu Goru, Bugarsku ili Tursku. Međutim, broj stanovnika naše zemlje, posebno iz Niša, koji odlaze na rad u Crnu Goru sve je veći i veći, tako da ih ovog leta možete sresti na svakom koraku – u pekarama, restoranima, hotelima, kafićicima...

Za većinu od njih je to prilika da zarade novac za opremanje stana, kupovinu novog automobila, školovanje dece. Na pronalaženje sezonskog posla ne odlučuju se kao ranije samo mladi ljudi, već je i puno bračnih parova i ljudi koji su u Srbiji već stekli penziju.

Valentina Živković kazala je za naš portal da već drugu godinu zaredom suprug i ona dolaze u Crnu Goru na tri meseca, jer su u tome videli priliku da kompletno srede svoju kuću i kupe novi automobil.

- Suprug je pekar sa dugogodišnjim iskustvom, a pekari su svuda traženi tako da je prošle godine lako pronašao posao u Crnoj Gori i za sebe i za mene kao radnicu. Ove godine dobio je poziv istog vlasnika pekare, tako da smo ponovo otišili. Isplati nam se da dođemo u Crnu Goru jer je njegova plata 2.000 evra, a moja 1.000 evra. Imamo obezbeđen besplatan smeštaj i dva obroka. To je plata duplo veća od one koju imamo u Nišu i plus nemamo trošak za hranu - istakla je naša sagovornica.

Ona je rekla da se posao u Crnoj Gori možđe lako da pronađe, dovoljno je da prođete šetalištem i naći ćete posao u kuhinji nekog restorana ili u kafiću, a traže se puno i sobarice. Najmanja početna plata je 750 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu.

- Nas Nišlija ima u svim mestima u Crnoj Gori, Sutomoru, Petrovcu, Herceg Novom, Tivtu... Za razliku od nekih ranijih vremena, sada su svi koji rade ovde prijavljeni, imaju fiksno radno vreme i slobodne dane. Kontrole inspekcija su česte i niko od vlasnika ne želi da plati kaznu zbog neprijavljenog radnika - rekla je Živković.

Prema njenim rečima, ono na čemu radnici u trgovini u Srbiji mogu da pozavide radnicima u Crnoj Gori je to što neradni dani ovde važe za sve, a ne samo za zaposlene u državnim službama. Prodavnice su zatvorene nedeljom i kada je turistička sezona u punom jeku, a za Dan državnosti Crne Gore bile su zatvorene tri dana.

Letovanje u Crnoj Gori, inače, ove godine nešto je skuplje od prošlogodišnjeg zbog viših cena zakupa apartmana, dok su cene u marketima, kafićima i restoranima nepromenjene. Cene hrane u prodavnicama slične su cenama u Srbiji, s tim što su cene voća i povrća značajno više. Kilogram pardajza košta oko 2,5 evra, toliko koštaju i nektarine, krompir i krastavac koštaju po 90 centi, a pola kilograma grožđa je 4,5 evra.

Zakup ležaljki je uglavnom pet ili 10 evra na dan, zakup cuncobrana tri evra, a krofne koje se prodaju na plaži su dva evra. Za kompletan obrok u restoranima koji uključuje supu, glavno jelo, salatu i hleb, potrebno je izdvojiti 6,5 do 7,5 evra, parče pice košta od 2 do 3,5 evra, a pljeskavica je oko 4 evra.

Espreso u kafićima je od dva do tri evra evra, toliko koštaju i sokovi, dok je kugla sladoleda od 1,2 do dva evra.

Na granicama između Srbije i Crne Gore uglavnom nema gužvi i dugih redova kao na graničnim prelazima prema Grčkoj, ali ih ima na putevima u Crnoj Gori zbog velikog broja turista i radova na mnogim saobraćajnicama koji vode ka Podgorici.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    2. avgust 2024 | 10:17

    Kako se u Srbiji pegla bolovanje ili nekakvo odsustvo iz firme da bi radili uCrnoj Gori sezonu to je misterija. Plate u Srbiji su dobre samo za 30 do 40% stanovnistva. Ostalo je radnicka beda koja jedva sastavlja mesec zbog nenormalnih skupoca. Ove price koje seju da smo ekonomski tigar. To je ruganje narodu i podsmevanje. Pravljenje magarca od naroda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>