• 4

Vreme čitanja: oko 6 min.

Đedović Handanović: U javnost izašlo 1.300 stručnjaka da brani rudarsku struku

V. K.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Rudarska i geološka struka su vitalne i bazne grane naše industrije

  • 4
Dubravka Đedović Handanović Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je 1.300 stručnjaka izašlo u javnost i stalo u zaštitu rudarske struke i apelovala da se o rudarenju raspravlja na osnovu argumenata.

Istakla je da pojedini poslanici skrnave rudarsku i geološku struku koristeći termin kopanje i naglasila da u Srbiji oko 150.000 ljudi živi od te profesije.

Uključivši u raspravu profesora Ratka Ristića na zasedanju Skupštine Srbije, ministarka je rekla da on nije izdavao dozvole za mini hidroelektrane, ali da je imao pravo kao član Revizione komisije da učestvuje u donošenju odluke da glasa za ili protiv.

Ona je navela da je on tako glasao za male hidroelektrane Bojčevica na Staroj planini, Rogopeč na Goliji, Popratna na Staroj planini, Jelovica na Staroj planini, Samukovska reka na Kopaoniku, Rsovci na Staroj planini, kao i Zanoga na Staroj planini.

- Interesantno je da nije prisustvovao na dve sednice na kojima se odlučivalo o dve male hidroelektrane protiv kojih su se izjasnili iz pokreta Odbranimo reke Stare planine. Znači, o čemu mi tačno ovde pričamo? - pitala je ministarka.

Kada je reč o zaštiti struke i 1.300 stručnjaka, profesora, saradnika, naučnih savetnika, inženjera, iz komora i sa tehničkih fakulteta, Geološkog zavoda i iz Saveza inženjera, ona je rekla:

- Da zaštitimo zapravo struku, da razgovaramo na osnovu činjenica, na osnovu argumenata, a ne na osnovu mišljenja jednog, dvoje ili troje dotičnih osoba koje kada su imali priliku da stanu u odbranu zaštite životne sredine i na Staroj planini, i na Goliji, i na Kopaoniku nisu to uradili. Iz kojih razloga ne ulazimo u to - rekla je ministarka.

Što se tiče zlata i proizvodnje zlata, Đedović Handanović je istakla da, prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, ta institucija raspolaže sa nikad većom količinom zlata u svojim rezervama, 47 tona, od kojih je 30 tona iz Bora.

- Svaki gram zlata koji se u Boru proizvede, otkupi ga Narodna banka Srbije. I to je tačno. Od 47 tona, 30 tona je upravo iz Srbije. Ostalo je kupljeno u inostranstvu da bi jačali naše rezerve, da bi ih podizali, što nas danas čini daleko sigurnijim i stabilnijim kada su u pitanju i devizne rezerve, i rezerve zlata koje su, nažalost, bile na istorijskom minimumu samo pre 12 godina -rekla je ministarka.

Odgovarajući na izlaganje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića na sednici Skupštine Srbije, ministarka Đedović Handanović je istakla da time pojedini poslanici vređaju i omaložavaju sve zaposlene u rudarskom sektoru, od inženjera i rudora do bravara, električara.

- Kada su u pitanju bilo kakva istražna prava u pitanju ili eksploataciona prava, nemamo šta da krijemo od građana. Da, želimo da podižemo našu industriju, želimo da pratimo tehnološki razvoj, želimo da pomažemo kompanijama u Srbiji, domaćim kompanijama koje se bave razvojem, istraživanjem i tehnologijom kada su u pitanju i baterije i električna vozila. Da, i to treba da radimo - rekla je ministarka.

Ona je dodala da treba da pomažemo i branimo našu industriju.

- Upravo zato moram da vas podsetim da kada ste doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. nije niko pominjao lanac vrednosti, nije nikom palo na pamet da priča o lancu vrednosti, ni kada je menjan zakon 2006. niko nije pričao o lancu vrednosti. A to znači da dođemo do finalnog proizvoda u našoj zemlji što ima najveću moguću ekonomsku korist za naše građane. To je cilj i ponavljam, ne samo za projekat Jadar, nego za bilo koji projekat kada je u pitanju istraživanje i eksploatacija mineralnih sirovina. I to je jedini put - poručila je.

Što se tiče toga da li će doći do realizacija, ona je istakla da to zavisi od mnogo faktora.

- Niko ne može ovde da predvidi koliko će trajati proces i da li će svi uslovi biti ispunjeni. Ako ne budu ispunjeni, onda projekta neće ni biti. Jer neće imati gde ti proizvodi da se plasiraju prosto i jednostavno. Moraju biti svi standardi zadovoljeni, pre svega ekološki, ali i socijalni, ali i kada su u pitanju prava radnika. I za to, da, najbolji partner jeste Evropska unija jer oni imaju na svetu najviše standarde kada su ova pitanja na stolu - naglasila je.

Kako je rekla, pojedini poslanici su plasirali neistine da u Šapcu ima nešto da se kopa.

- U Šapcu nema istražnih prava i tamo ste govorili neistine, takođe u Topoli gde smo takođe čuli mnogo neistina u vidu iskopavanja, istraživanja litijuma i drugih sirovina, pa smo objasnili da se u Topoli istražuje samo mermerisani krečnjak, građevinski kamen i to na samo šest istražnih polja - rekla je Đedović Handanović.

Govoreći o Niškom okrugu, ministarka je navela da je jedna poslanica izjavila da ima informacije da se istražuje litijum i u okviru Niša.

- Evo da vam odgovorimo, apsolutno je i to neistina, nema nikakvih istraživačkih radova kada je mineral litijum u pitanju u Niškom okrugu, a zapravo ima istraživanja u Niškom okrugu i to na samo tri istražna polja i to u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig, i to za eksploataciju krečnjaka i jedno odobrenje za eksploataciju kalcita kao industrijske sirovine -navela je ministarka.

Ona je istakla da se zloupotrebljava rudarska struka i geološka struka, koje su, kako je rekla, vitalne i bazne grane naše industrije koje su nam neophodne i za proizvodnju lekova, pijaću vodu, i za naftu koju koristimo za automobile svaki dan, za autobuse, za kamione, gas od koga se grejemo, električnu energiju.

- Da vas podsetim da i dalje se oslanjamo na ugalj kao baznu energiju, da imamo mnogo rudara koji su izgradili ovu zemlju i kojima treba da budemo zahvalni. Da zaista malo više povedete računa, gospodo, kada pričate o kopanju nakaradno, kada koristite veoma pežorativne izraze za ljude koji vredno rade svaki dan, koji doprinose našem privrednom razvoju, koji se bore i koje vi vređate svakodnevno na tim tobož protestima, koje tobož organizuju ekološki zastupnici - rekla je Đedović Handanović.

Kako je rekla, proteste u većini slučajeva organizuju oni koji su želeli da imaju određenu korist od projekta Jadar, ali nisu uspeli ili su želeli da se bave drugim investicijama kao izgradnjom malih hidroelektrana pa nisu uspeli i onda su postali najveći protivnici izgradnje malih hidroelektrana.

Ministarka je istakla da je svakodnevni rad rudara neophodan i da nam je doneo i povećanje plata u određenim delovima Srbije, pre svega u Istočnoj Srbiji.

Govoreći o potpisanom Memorandumu o saradnji sa EU, ministarka je rekla da bi oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju voleli da su ga oni potpisali, ali da to ne žele da priznaju.

- Prvi bi voleli da ste mogli ovakav jedan, ponavljam sporazum, iako je samo u vidu memoranduma, potpišete sa EU koja ima najveće ekološke standarde i koja može da garantuje da ovaj projekat ili bilo koji drugi koji se tiče kritičnih sirovina može da se izvede po najvećim standardima i ekološkim i socijalnim i kada su u pitanju zaštita prava radnika, pre svega - rekla je Đedović Handanović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Prizor kao iz drugog sveta: Ovo je postupak kako nastaje najdragocenij metal - zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brojaci para

    30. jul 2024 | 19:29

    Pa onima koji u Bgd-u broje pare ne smeta, ali smeta sirotinji raji koja zulum trpeti ne moze. Dve ministarke rudarstva i energetike uzastopno ekonomisti po struci. Idi begaj.

  • Prle

    30. jul 2024 | 17:59

    Podržavam sve odluke bazirane na struci.

  • Mirko

    31. jul 2024 | 12:03

    Samo kopajte Tintovci i sesir nakrivite. Vlada vam je to garantovala kao i svim ostalim kompanijama ovde.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>