• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

RGZ: Za pojedinačnu procenu vrednosti nepokrenosti neophodni licencirani procenitelji

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojedinačnoj proceni vrednosti nepokretnosti, RGZ pojašnjava da se ona fokusira na jednu nepokretnost, detaljno analizirajući sve njene specifične karakteristike

  • 0
RGZ, Republički geodetski zavod Printskrin: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod saopštio je danas da vrši masovnu procenu vrednosti nepokrenosti radi informisanja građana i privrede, dok je pojedinačna procena namenjena detaljnim i specifičnim potrebama svakog pojedinačnog vlasnika nepokretnosti.

RGZ pojašnjava da masovna procena omogućava bržu i ekonomičniju procenu vrednosti za potrebe oporezivanja, analizu tržišta nekretnine,

planiranja i drugih javnih politika kao i informisanja građana i privrede.

Ukazuje da masovna procena može biti manje precizna od pojedinačne procene jer ne uzima u obzir sve specifične karakteristike svake pojedinačne nepokretnosti.

Rezultati masovne procene vrednosti nepokretnosti dostupni su svim građanima besplatno kao informacija preko sajta RGZ i mogu pomoći u sticanju uvida u vrednost nepokretnosti.

RGZ navodi da pojedinačnu procenu vrednosti obavljaju licencirani procenitelji.

U saopštenju se navodi da masovna procena obuhvata procenu velikog broja nepokretnosti istovremeno koristeći standardizovane metode i (geo)statističke modele, a da ta metodologija uključuje matematičke modele, regresione analize i geoprostorne informacije kako bi se dobila procena vrednosti na osnovu velikog broja podataka.

Kada je reč o pojedinačnoj proceni vrednosti nepokretnosti, RGZ pojašnjava da se ona fokusira na jednu nepokretnost, detaljno analizirajući sve njene specifične karakteristike.

Procenitelji koriste detaljan pregled nepokretnosti, uključujući fizički obilazak, analizu tržišta, poređenje sa sličnim nepokretnostima (komparativna analiza) i analizu prihoda (za komercijalne objekte).

Ovaj proces je sporiji i skuplji u poređenju sa masovnom procenom, ali pruža veću preciznost jer uzima u obzir specifične faktore kao što su stanje nekretnine i karakteristične tržišne uslove.

Pojedinačna procena se koristi za svrhe kao što su kupovina i prodaja nekretnina, sudski sporovi, osiguranje, hipotekarni zajmovi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>