• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 1. avgusta strožija kontrola korišćenja stanova za bezbednjake kupljenih po povlašćenim cenama

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasnik stana koji se ogluši o nove odredbe državi će morati da plati razliku u ceni za svaki kvadrat

  • 0
Izdavanje stanova stana rentiranje Foto: Shutterstock

Od 1. avgusta na snazi je Zakon o izmenama i dopunama zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji uvodi strožu kontrolu korišćenja ovih nekretnina.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, po novim odredbama od avgusta bezbednjaci koji ostvare pravo da kupe stan u skladu sa ovim zakonom, i oni koji su ih već kupili pod povoljnim uslovima, za oko 500 evra po kvadratu, neće moći da tu nekretninu otuđe, izdaju je u zakup, koriste za obavljanje poslovne delatnosti ili stan daju na korišćenje licima koja nisu članovi njihove porodice.

Ova zabrana biće upisivana kao zabeležba u izvod iz baze podataka katastra nepokretnosti.

Zabrana traje 10 godina od dana upisa.

Stanovi neće smeti da se prodaju deset godina od momenta kupovine.

Vlasnik stana koji se ogluši o ove odredbe državi će morati da plati razliku u ceni za svaki kvadrat, odnosno da otkupi stan po tržišnoj ceni u roku od 90 dana kada ga investitor ili Republička direkcija za imovinu Srbije obavesti i naloži uplatu, a ako to ne učini ugovor o kupovini po povoljnijim uslovima će biti raskinut.

Ukoliko se razlika u vrednosti isplati, pomenuta zabrana prestaje da važi.

U novom zakonu piše i da tržišnu vrednost stana određuje pravno lice registrovano za poslove sudskog veštačenja ili ovlašćeni licencirani procenitelj za teritoriju Srbije i njih je potrebno da angažuje investitor ili Direkcija.

Navedeno je i da u slučaju da pripadniku snaga bezbednosti koji je ostvario pravo na kupovinu stana pod povoljnijim uslovima, nakon zaključenja predugovora o kupovini stana, prestane radni odnos, a u roku od 30 dana ne zasnuje ponovo radni odnos u nekom od organa snaga bezbednosti, predugovor se raskida, osim u slučaju prestanka radnog odnosa ostvarivanjem prava na penziju.

Ako nastupi smrt vlasnika, odnosno lica na koje glasi ugovor o kupovini stana, zakonski naslednik ima pravo nasleđivanja.

Stanove po povlašćenoj ceni za oko 500 evra po kvadratu, metodom "brzi prsti" mogli su da kupe zaposleni ili penzioneri Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP, BIA i Ministarstva pravde - Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>