• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predlog nemačke vlade izazvao veliko negodovanje: Stranoj radnoj snazi i do 30 odsto manji porez

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vladin predlog naišao je na kritike sa različitih strana, uključujući veliki sindikat i vodeću opozicionu stranku

  • 0
Nemačka, nemačka zastava Foto: Shutterstock/canadastock

Nemačka vlada predlaže poreske olakšice za strance kao odgovor na veliki nedostatak radne snage u zemlji. Plan predviđa da kvalifikovani radnici iz inostranstva dobiju smanjenje poreza od 10 do 30 odsto tokom prve tri godine, uz specifična ograničenja.

Nedostatak radne snage utiče na širok spektar industrija i profesija, uključujući ugostiteljski sektor, negu i obrazovanje. Nemačka teži da privuče 400.000 kvalifikovanih radnika godišnje kako bi popunila praznine na tržištu rada.

Vlada se posebno fokusirala na privlačenje kvalifikovanih radnika iz Indije.

Rohan Šinde, menadžer u logistici, i njegovi prijatelji iz Indije veruju da bi smanjenje poreza bilo privlačno.

- Verovatno bi pokušali da se preselili ovde. Dakle, ovo bi ih motivisalo i povećalo moral da dođu ovde,“ rekao je Šinde.

Plan kritikovan zbog mogućeg podsticanja ekstremizma i podela

Vladin predlog naišao je na kritike sa različitih strana, uključujući veliki sindikat i vodeću opozicionu stranku, centar-desnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) koja smatra da bi trebali sa budu smanjeni porezi za sve radnike.

Julija Klukner iz CDU, koja sedi u parlamentarnom odboru za ekonomske poslove, kaže da bi predlog mogao dovesti do polarizacije u društvu, praveći razliku između domaćih i stranih radnika, što bi moglo podstaći ekstremizam.

- Društvo je pod pritiskom zbog velike migracije koju imamo u Nemačkoj, i sada bi ovo bila greška, pogrešan signal za domaće radnike, signal da plaćaju visoke poreze, dok ljudi koji dolaze iz inostranstva moraju da plate 30 odsto manje za isti posao - rekla je Klukner.

Nekoliko zemalja EU već ima ovakve olakšice 

Nekoliko drugih evropskih zemalja nudi strancima poreske olakšice sa zajedničkim fokusom na najtraženije poslove.

Portugal je u julu najavio da će ponovo uvesti program za smanjenje poreza za strance koji rade u nekim traženim profesijama, kao što su profesori.

Švedska daje poreske olakšice ljudima sa visokim primanjima ili onima koji se smatraju stručnjacima u svojim oblastima i koji planiraju da žive u zemlji najviše sedam godina.

Danska takođe nastoji da privuče ljude sa visokim prihodima, koji, zajedno sa istraživačima, imaju koristi od poreske stope od oko 33 odsto, u poređenju sa preko 50 odsto za građane, piše Juronjuz.

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je sve lakše preko eUprave?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>