• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čovek sa slike javno priznao kako je ucenjivao poznate i pribavio bogatstvo: Nakon ispovesti ubrzo je uhapšen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je još neverovatnije je da je Qibaa početkom godine bio gost na jednom podcastu na kojem se hvalio svojim postignućima

  • 1
Idriss Qibaa Foto: Youtube/No Jumper

Nedavno je u SAD-u uhapšen Idriss Qibaa, koji je u virtualnom svetu poznat i kao Dan i Unlocked, a vodio je stranicu Unlocked4Life.com. Kroz svoju stranicu, Qibaa je, barem se tako činilo, pomagao ljudima koji su izgubili pristup svojim nalozima na društvenim mrežama ili su im nalozi oteti, da ponovo preuzmu kontrolu nad svojim profilima.

Ovo je naročito nezgodno za influensere sa velikim brojem pratilaca koji zarađuju novac putem Instagram-a, TikTok-a i drugih mreža. Međutim, Idriss Qibaa je napravio veliki biznis na bizaran i ilegalan način. On je ljudima zaključavao naloge, preuzimao kontrolu nad njima i zatim ih ucenjivao. Od njih je tražio da, ako žele ponovo dobiti pristup svojim podacima, plate mu hiljade dolara. Čak je uspostavio neki oblik pretplatničkog modela, pa su mu ranije stotine ljudi mesečno plaćale određene iznose samo da ne bi izgubili pristup svojim nalozima.

Ono što je još neverovatnije je da je Qibaa početkom godine bio gost na jednom podcastu na kojem se hvalio svojim postignućima. Govorio je kako je mesečno mogao da zaradi čak 600 hiljada dolara krađom tuđih naloga, ucenjivanjem korisnika i iznudom novca od njih.

Tokom podcasta rekao je da, ako oseti da ga posmatra policija ili ako ga uhvate i izađe nakon što plati jamčevinu, namerava da pobegne u Maroko (odakle potiče) i tamo živi kao kralj s novcem koji je ilegalno stekao u SAD-u. Sve te njegove izjave privukle su pažnju policije, i otprilike šest meseci nakon javnog priznanja svojih aktivnosti, završio je iza rešetaka.

Kada se ova informacija proširila internetom, mnogi su se šalili da je Qibaa sam sebe cinkarao i da, s obzirom na to da se javno hvalio svojim kriminalom, pa je jasno da nije baš najbistrija osoba. Da bi došao do ličnih podataka svojih žrtava, uključujući imena, adrese, datume rođenja i slično, koristio je posebne alate koji su popularni u internetskom podzemlju i koriste se za zlostavljanje i pretnje, prenosi 404 Media .

Sudski dokumenti su otkrili i njegove poruke upućene nekim osobama koje na početku nisu htele da plate otkupninu koju je tražio. Poruke su prepune pretnji, uključujući i pretnje nasiljem i smrću, a u istom kontekstu spominje se i porodica i deca osoba koje je ucenjivao, te je preteo i njima.

Jednoj osobi, za koju je dobio novac da joj blokira profil na Instagramu, poslao je čak 2 hiljade poruka, uključujući i preteće poruke, i tražio je 20 hiljada dolara kako bi prestao sa pretnjama. Međutim, njegove pretnje nisu se zaustavile samo u virtualnom svetu. U jednom slučaju je došao pred kuću osoba koje mu nisu htele platiti, a navodno su u srodstvu s poznatim američkim političarom, i kamenom razbio prednje staklo Bentley-a i Mercedesa u vlasništvu osobe koju je pokušao da iznudi. U sudskim dokumentima se pominje da je Qibaa preteo smrću čak i svom zubaru, iznajmljivaču i agentu za nekretnine.

(Telegraf Biznis)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. avgust 2024 | 15:12

    "preteo smrću čak i svom zubaru, iznajmljivaču i agentu za nekretnine." - ТОГА нема у "заосталим" и "недемократским" срединама...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>