• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarstvo: Na teritoriji Novog Pazara trenutno nema zahteva za eksploataciju

D. J.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za lokalitete Leča, Zlatni kamen i Pasji potok odobrenja za istraživanje izdata su drugim privrednim društvima i ista su preneta na privredno društvo Zlatna reka resources d.o.o

  • 0
Novi Pazar Foto: Marko Jovanović

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da trenutno nema zahteva za eksploataciju na području opštine Novi Pazar, kao i da se na toj teritoriji vrši eksploatacija na tri lokaliteta za šta su dozvole izdavane u periodu od 1968-2007. godine, a da eksploataciju vrše RMHK Trepča, Ukras ad i Novi Pazar put a.d.

Ministarstvo je to saopštilo povodom navoda koji mogu da se čuju u javnosti u vezi sa rudarskim aktivnostima na teritoriji Novog Pazara, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da privredno društvo Zlatna reka resources d.o.o. iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja na lokalitetima Leča na Rogozni, Zlatni kamen, Šanac na Rogozni i Pasji potok i svi se nalaze na teritoriji Novog Pazara.

Za lokalitete Leča, Zlatni kamen i Pasji potok odobrenja za istraživanje izdata su drugim privrednim društvima i ista su preneta na privredno društvo Zlatna reka resources d.o.o.

U saopštenju se ističe da Zlatna reka resources d.o.o. iz Beograda shodno Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, izveštava Ministarstvo o izvršenim istraživanjima na odobrenim istražnim poljima.

- Tokom istražnog perioda detektovani su određeni potencijali kada govorimo o rudama koje sadrže bakar i zlato, ali svakako dalja istraživanja će pokazati da li predmetni lokaliteti nose tu vrstu sadržaja metala da bi se mogao smatrati perspektivnim sa aspekta eventualne eksploatacije - navodi se.

Kako se precizira, nakon završetka istraživanja radi se Elaborat o rezervama i resursima, na osnovu kojeg se utvrđuju i overavaju rezerve i resursi određene rude, a tek nakon podnetog Elaborata i analize istog od strane Republičke komisije, može sa sa sigurnošću govoriti o tačnoj količini i kvalitetu rezervi na ovom prostoru.

Ministarstvo dodaje i da pored pomenutog privrednog društva i privredni subjekt Adriatic Metals d.o.o. iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja olova, cinka, srebra i bakra, na lokaciji Kaznovići, sa rokom važenja do 26. novembra 2024, a istražno polje zahvata delove teritorije Raške i Novog Pazara.

- Po pitanju otvaranja rudnika, treba napomenuti da samo geološka istraživanja metaličnih mineralnih sirovina traju duži niz godina i ista predstavljaju veliki rizik za investitore, jer se ne može sa sigurnošću pretpostaviti da li će doći do pronalaska ležišta. U konretnim slučajevima, s obzirom da je u toku faza istraživanja, ne može se govoriti o otvaranju rudnika - naglašava resorno ministarstvo.

Kako ističu, dug je put od istraživanja, pronalaska ležišta, njegove verifikacije a onda i ishodovanja neophodnih dozvola za eksploataciju.

Dodaju da je već u prvom koraku da bi se ishodovalo odobrenje za istraživanje, potrebno pribaviti uslove Zavoda za zaštizu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture i tim uslovima se definišu ograničenja pod kojim se mogu vršiti istraživanja i uopšte da li se mogu vršiti.

- Ako višegodišnja istraživanja rezultiraju pronalaskom ležišta, sprovodi se postupak verifikacije rezervi mineralnih sirovina. Ukoliko se kompanija odluči za ishodovanje neophodnih odobrenja za vršenje eksploatacije, potrebno je da izradi investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavi čitav niz mišljenja i uslova - piše u saopštenju.

Kako se ističe, potrebna je i saglasnosti drugih republičkih organa a pre svega onih koji se odnose na zaštitu životne sredine, vodoprivrede, u pogledu usaglašenosti sa prostorno planskom dokumentacijom, protivpožarne zaštite, kulturnog nasleđa i drugo.

- Tek nakon obrade predhodno navedne dokumentacije i akata, i ukoliko su ispunjeni svi uslovi može se odobriti vršenje eksploatacije - piše u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>