• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oduzeli im zemlju i 22 godine kasnije još uvek čekaju pravdu: "Vojnici su nas silom proterali"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pitanje prava na zemljište u Ugandi je složeno

  • 0
Uganda dečak sa vodom Foto: Shutterstock

Više od 2.000 ljudi je raseljeno u Ugandi radi plantaže kafe za nemačku kompaniju Nojman pre 22 godine, a oštećeni se od tada bore za pravdu na sudu. Oštećeni bili su u dvorištu Višeg suda u Mubendeu kada su saznali da je suđenje ponovo odloženo.

Oni su 2002. tužili vladu Ugande, nemačku kompaniju Nojman i njen ugandski ogranak Kaveri, tvrdeći da je 400 porodica nasilno iseljeno 2001. godine kako bi se napravilo mesto za plantažu od 2.500 hektara. Do danas im nije isplaćena nikakva odšteta.

- Čuli smo predsednika Musevenija kada je rekao da je našu zemlju dao investitorima i da ćemo dobiti obeštećenje za svu našu imovinu. Vlada je obećala novo zemljište, školu i Dom zdravlja, ali umesto toga, samo šuma je bila tamo. Kada je rok istekao, došli su vojnici i silom nas proterali - poručili su iz Namujanja.

Pitanje prava na zemljište u Ugandi je složeno. Prema ustavu, strane kompanije ne smeju kupovati zemljište, već ga mogu uzimati u zakup. Ugandska investiciona agencija je 2001. kupila 2.500 hektara u Mubendeu i dala ih u zakup Nojmanu. Nemačka firma odbacuje optužbe, tvrdeći da su se dogovorili sa vladom Ugande da samo "čisto vlasništvo" dolazi u obzir za zakup.

U prvoj presudi iz 2013, ugandska vlada je oslobođena optužbi, a vlasnik zemljišta Kajiva je trebalo da plati 11 miliona evra odštete, ali je podneo žalbu i preminuo pre nego što je isplata izvršena. Seljaci su se 2015. žalili Komitetu UN za ekonomska, socijalna i kulturna prava (CESCR). Tek 2017. predstavnici ugandskog predsednika izneli su ponudu za nagodbu pod pritiskom nemačke vlade, ali su dalja ročišta odložena zbog pandemije.

U aprilu 2021. dogovoreno je da se odšteta smanji na manje od milion evra.

- Sudija je insistirao na tome da se ovim ljudima odmah isplati novac - kaže Fransis Katabalva, advokat koji savetuje raseljene porodice, dodajući da do isplate nije došlo, prenosi DW.

Za 143 oštećena lica, to nije dovoljno, oni insistiraju na povratak zemlje. U maju ove godine, delegacija nemačkog Bundestaga posetila je Ugandu i saslušala ugandske seljake, koji su poslanicima iz Berlina predali peticiju. Prema novom nemačkom zakonu o lancima snabdevanja, kompanija Nojman bi mogla biti odgovorna za kršenje ljudskih prava, ali zakon se ne može primenjivati retroaktivno.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>