• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Azijske akcije ojačale dan nakon najgoreg kraha od "crnog ponedeljka"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan nakon što je Nikkei zatvorio na 31.458,42, pavši za 4.451,28 poena

  • 0
Berza Foto: Shutterstock/REDPIXEL.PL

Akcije u Tokiju porasle su u utorak za preko 10 odsto, oporavljajući se od rekordne rasprodaje prethodnog dana izazvane zabrinutošću za američku ekonomiju i jačim jenom.

Referentni indeks Nikkei 225 skočio je za 10,33 odsto, dobivši 3.249,36 poena i dostigao 34.707,78, dok je širi indeks Topik porastao za 10,26 odsto, dodajući 228,49 poena na 2.455,64 poena.

U Južnoj Koreji, Kospi se u utorak otvorio naglo više, dobivši 4,35 odsto i dostigao 2.547,66 u prvih 15 minuta trgovanja, oporavljajući se od najvećeg dnevnog gubitka od skoro 9 odsto u ponedeljak zbog straha od recesije u SAD i slabih velikih tehnoloških performansi.

U 9.06 sati izdata je naredba za zaustavljanje kupovine programa nakon što je indeks Kospi 200 porastao za 5 odsto više od jednog minuta, izvestio je Korea JoongAng Daili. Glavne akcije u Seulu počele su pozitivno, a Samsung Electronics, SK hinik, LG Energi Solution, Hiundai Motor, LG Chem i SK Innovation su zabeležili značajan rast. Lokalna valuta je takođe blago ojačala u odnosu na dolar u utorak prenosi Independent.

Ovo potencijalno označava oporavak na oštećenim azijskim tržištima dan nakon što je Nikkei zatvorio na 31.458,42, pavši za 4.451,28 poena kada je ušao na teritoriju tržišta medveda. U utorak je Nikkei indeks skočio više od 8 procenata, dostigavši iznad 34.000 u prvih nekoliko minuta trgovanja, naglo se oporavio od prethodnog zatvaranja od 31.458.

Tokijski indeks Nikkei završio je u ponedeljak sa gubitkom od 12 odsto, najvećim jednodnevnim padom od "crnog ponedeljka" u oktobru 1987. godine, kada je krah berze oduzeo skoro 15 odsto ovog indeksa i 20 odsto S&P-a. 500.

Skup je podržan smirujućim izjavama zvaničnika centralne banke, što je ublažilo zabrinutost investitora, navodi Japan Times. Fjučersi na Volstritu takođe su pokazali znake stabilizacije, pri čemu su fjučersi na S&P 500 porasli za 0,9 odsto, a na Nasdak za 1,2 odsto, oporavljajući se od gubitaka u ponedeljak.

Prinosi valuta i državnih obveznica takođe su pokazali znake oporavka, navodi Rojters. Dolar je ojačao na 145,64 jena nakon oštrog pada u ponedeljak, dok je ponovo ojačao u odnosu na švajcarski franak.

- Nakon neverovatnih i istorijskih poteza koji su viđeni na azijskim tržištima juče, vođeni pretežno značajnom likvidacijom marginalnih pozicija, danas očekujemo solidan kontra-skup - rekao je za Rojters Kris Veston, šef istraživanja brokera Peperstounu.

On je, međutim, dodao:

- Posle tako besnog protresanja pozicioniranja sa leveridžom, sa japanskim bankama koje su apsolutno odvedene u čistače, biće potrebno da najhrabriji investitori kupuju sa bilo kakvim ubeđenjem.

Banka Japana podigla je kamatne stope prošle nedelje po drugi put u 17 godina, uz spekulacije o novom povećanju kamatnih stopa, dok su Federalne rezerve SAD nagovestile potencijalno smanjenje kamatnih stopa već u septembru.

- Određivanje dna ovakvih istorijskih rasprodaja je komplikovano i investitori će najverovatnije ostati oprezni pre nego što vrate kapital na tržišta akcija - kaže Boris Kovačević, globalni makro strateg sa sedištem u Austriji u kompaniji za plaćanja Convera.

- Međutim, par dolar-jen je sada pao za 12 procenata od vrhunca pre pet nedelja i nalazi se na veoma preprodanoj teritoriji. Jen je stoga podložan bilo kakvim naglim iznenađenjima u američkim makro podacima koji navode investitore da preispitaju trgovinu u recesiji. To bi pomoglo japanskim akcijama da se stabilizuju - rekao je on.

U međuvremenu, u Indiji, nakon što su pretrpeli gubitak od 3 odsto, indijske berze Sensek i Nifti 50 naglo su se oporavile u utorak. Sensek je porastao preko 1 procenta na 79.852,08, a Nifti 50 se popeo za preko 1 procenta na 24.382,60 u ranom trgovanju. Segmenti sa srednjim i malim kapitalom su navodno zabeležili još snažniji rast, sa indeksima koji su skočili svaki za 2 procenta.

Tajvanska berza je u ponedeljak održala hitnu konferenciju za štampu kako bi smirila strahove investitora nakon što su glavna azijska tržišta, uključujući i tajvanska, doživela značajan pad. Tajvanske akcije pale su za preko 7 procenata u jutarnjoj trgovini, a tehnološke akcije poput TSMC-a su pretrpele veliki udar.

Južnokorejski Kospi je pao za više od 7 odsto, a singapurski Straits Times Indek i australijski All Ordinaries pali su za više od 3 procenta u "horor emisiji" u ponedeljak.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>