• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukidaju se majčinske penzije, i smanjuju socijalna primanja: Razlog-napuniti nemačku državnu kasu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovu penziju u Nemačkoj je u 2022. godini primalo oko devet miliona osoba, a dobijaju 107 evra mesečno

  • 0
Penzioner, penzija Foto: Shutterstock/Matej Kastelic

U Nemačkoj postoji mogućnost da će se smanjiti socijalna davanja, a kako bi se to postiglo, takozvana 'Semafor koalicija' predlaže da se smanje penzije od 63. godine ili da se ukinu majčinske penzije koje iznose 107 evra. Ipak, ovo i nije tako dobra ideja jer bi se odlukom povećao rizik od siromaštva za žene starije od 65 godina.

U Nemačkoj postoji majčinska penzija još od 2014. godine, a sada su iz 'Semafor koalicije' predložili ukidanje ove penzije kako bi se uštedelo. To ne odgovara baš svima, a preostaje videti i da li će ovo ostati samo na ideji ili će se i ostvariti.

Majčinska penzija u Nemačkoj se odnosi na priznavanje roditeljskog staža za decu rođenu pre 1992. godine. Tako majke za decu dobijaju dodatnu godinu staža.

Ovu penziju u Nemačkoj je u 2022. godini primalo oko devet miliona osoba, a dobijaju 107 evra mesečno, prema informacijama Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja, kako piše fenix-magazin.de.

Sada je predloženo da se ukinu ova primanja, a to nije najbolje rešenje. Na ovaj način bi se uštedelo u budžetu, ali postoji problem. Naime, ako se ostvari odluka, stopa rizika od siromaštva za penzionerke u Nemačkoj bi porasla na 22,3 posto. Kao rešenje Nemački institut navodi da bi majčinske penzije trebalo da ostanu, dok bi se krpljenje budžeta trebalo dogoditi iz nekih drugih izvora. Preostaje samo čekati i videti šta će se stvarno dogoditi.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>