• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Superbogati Švajcarci prete odlaskom iz zemlje: Država razmatra uvođenje veoma visokog poreza na nasledstvo

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nasledstvo se trenutno oporezuje samo u nekim kantonima

  • 1
Cirih, Švajcarska Foto: unsplash.com/Rico Reutimann

Za otprilike dve godine Švajcarska će glasati o uvođenju vrlo visoke stope poreza na nasledstvo. Neki prete selidbom, a stručnjaci upozoravaju na negativne posledice potencijalnog poreza, u ovakvom obliku kako je predložen, na ekonomiju.

U Švajcarskoj se vodi žestoka rasprava o porezu na nasledstvo ultrabogatih. Multimilioneri i i milijarderi prete selidbom zbog predloga prema kojem bi stanovnici sa nasledstvom vrednijim od 50 miliona franaka (53,1 milion evra) plaćali porez od 50 odsto na iznos iznad ove granice.

U istraživanju revizorske kuće PwC u junu, dvi trećine vlasnika preduzeća čiji bi naslednici mogli biti pogođeni novim porezom navelo je da razmišlja o preventivnom prenosu svoje imovine na druge članove porodice. Više od polovine reklo je da razmišlja o preseljenju u inostranstvo.

Nasledstvo se trenutno oporezuje samo u nekim kantonima

Švajcarska trenutno nema porez na nasledstvo na državnom nivou. Neki kantoni imaju takav porez, ali su supružnici i deca, odnosno prvi nasledni red, u većini slučajeva izuzeti. Stopa poreza na nasledstvo u pojedinim kantonima je maksimalno 3,5 odsto.

Protivnici predloga osim rizika da se bogati jednostavno isele vide i u opasnosti od ekonomske štete. Upozoravaju da je predloženi porez toliko visok da bi naslednici kompanija morali prodati imovinu kako bi ga platili. Time bi se ugrozila radna mesta, pogotovo ako bi kupac bio stranac, jer bi bilo malo verovatno da bi proizvodnju zadržao u skupoj Švajcarskoj.

Stefan Lege, voditelj katedre za poreske i trgovinske politike na Univerzitetu St. Gallen, rekao je za Blomberg da najbogatiji nisu voljni da plate ovaj porez i upozorio na kontraproduktivnu prirodu predloga. Gubitak prihoda zbog iseljavanja bogatih stanovnika morao bi se nadoknaditi povećanjem poreza za ostale.

"Treba da plate više"

Porez je predložila mladež socijaldemokrata – Juso, koja predlaže da država prihodima od tog poreza finansira mere za rešavanje klimatske krize.

- Najbogatiji su iskoristili ekonomski sistem koji je prouzrokovao klimatsku krizu, pa bi trebali platiti više od ostalih članova društva za borbu protiv posledica - rekla je Mirjam Hostetman, predsednica Juso, koji je prikupio 100.000 potpisa za nacionalni referendum.

Švajcarci bi trebali da glasaju o predlogu za otprilike dve godine, a parlament će o njemu još raspravljati. Vlada se protivi predlogu.

Švajcarska nije jedina

Ideje o višem oporezivanju najbogatijih nisu jedinstvene za Švajcarsku. Vlade širom sveta razmišljaju kako dobiju više od najbogatijih kako bi se lakše nosile sa velikim deficitima i finansirale javne usluge. Posvuda se upozorava da će takve mere dovesti do odlaska bogatih i gubitka ulaganja.

Primera radi, Ujedinjeno Kraljevstvo ukida poreske olakšice za nerezidente sa visokim dohotkom, a Španija je uvela privremeni porez na bogatstvo za plaćanje programa socijalne brige u vreme visoke inflacije.

Brazil, koji ove godine predsedava G20, predložio je globalni porez na najbogatije, no mišljenja zemalja su se razlikovala. Među protivnicima su bile i SAD.

(Telegraf Biznis/Forbes)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>