• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nezaposlenost u Turskoj najviša za deset meseci: Tržišta očekivala suprotan trend

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stopa nezaposlenost mladih u Turskoj između 15 i 24 godine života je u junu mesečno porasla za 1,7 odsto na 17,6 odsto

  • 0
radnik na vrućini Foto: Shutterstock/Nong2

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Turskoj je u junu porasla sa 8,5 odsto na 9,2 odsto i sada je najviša za poslednjih deset meseci, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat.

Tržišta su očekivala suprotan trend, odnosno pad inflacije na 8,2 odsto.

Broj registrovanih nezaposlenih u Turskoj je porastao za 234.000 na 3,3 miliona, dok je broj zaposlenih pao za 341.000 na 32,5 miliona ljudi bez zaposlenja.

Stopa nezaposlenost mladih u Turskoj između 15 i 24 godine života je u junu mesečno porasla za 1,7 odsto na 17,6 odsto, dodaje se u saopštenju.

Turkstat je prošle nedelje objavio da je godišnja stopa inflacije u Turskoj u julu pala sa junskih 71,6 odsto na 61,78 odsto.

U pitanju je drugi pad međugodišnje inflacije u Turskoj nakon sedam uzastopnih meseci rasta, a inflacija u toj zemlji je sada najniža od oktobra 2023.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz i ministar finansija te zemlje Mehmet Šimšek predstavili su nedavno mere štednje koje treba da povećaju efikasnost u javnom sektoru Turske i pomognu u borbi sa visokom inflacijom.

Investitori se vraćaju na tržišta u Turskoj i od maja 2023. su uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju pošto veruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike Mehmeda Šimšeka, preneo je Blumberg.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>