• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanske osiguravajuće kuće plaćaju velike odštete zbog klimatskih promena: Isplaćeno više od 1.6 milijardi €

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna cena osiguranja doma u toj zemlji povećala se u drugom tromesečju za 6 odsto

  • 0
Osiguranje Foto: Shutterstock

Osiguravajuće kućeu Ujedinjenom Kraljevstvu su tokom drugog tromesečja isplatile rekordne 1,4 milijarde funti ( 1.63 milijarde evra) zbog šteta nastalih usled vremenskih nepogoda, poput požara i poplava, posledica klimatskih promena, saopštilo je Udruženje britanskih osiguravajućih kuća (ABI).

Prosečna cena osiguranja doma u toj zemlji povećala se u drugom tromesečju za 6 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, na 396 funti, a prosečna premija za kombinovanu polisu skočila je 19 odsto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Vlasnici kuća i kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu jednako se bore sa štetama prouzrokovanim olujama, jakim kišama i zamrznutim cevima. Zahtevi za štete na domovima dosegli su u tom razdoblju 144 miliona funti, a to je peto tromesečje zaredom u kojem su zahtevi povezani sa vremenskim neprilikama prelazili 100 miliona funti, izvestio je danas ABI.

Povećane poplave u Britaniji zbog izlivanja reka i začepljenih odvoda podstakle su osiguravajuće kuće da odustanu od pružanja pokrića, posebno komercijalnih nekretnina i stanodavaca, poručuju iz udruženja.

Udruženje je saopštilo i da je preko potrebna reforma sistema planiranja sa fokusom na mere prevencije, ključna za bolju zaštitu zemlje od klimatskih promena.

- Hitna vladina akcija u rešavanju poplava površinskih voda i ulaganja u održavanje zaštite od poplava pomoći će u smanjenju budućih šteta od poplava, rekla je savetnica ABI-ja Luis Klark.

London je bio među britanskim gradovima koje su prošle nedelje pogodile bujične poplave nakon olujnih letnih kiša, a s druge strane Atlantika je nekoliko jugoistočnih američkih država poplavljeno zbog tropske oluje Debi, ponovo podsećajući odiguravajuće kuće na sve veće rizike od klimatskih promena i urbanizacije, prenosi HRT.

(Telegraf Biznis)

Video: Nikola Tesla, najslavniji komšija u Beogradu na vodi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>