• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge žene u Srbiji rade za njih, a sada su proglasili stečaj: Pitali smo kompaniju šta će se dešavati dalje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avon se suočava sa tužbama da njihov talk u proizvodima izaziva rak

  • 1
Avon kozmetika Foto: Shutterstock/T. Schneider

Kozmetička kompanija Avon Products Inc (API), podružnica brazilske firme Natura, podnela je zahtev za stečaj zbog više od milijarde dolara duga, uključujući obaveze vezane za tužbe u kojima se tvrdi da je talk u njihovim proizvodima prouzrokovao rak. Stečaj će pomoći kompaniji da reši svoje dugove i obaveze na organizovan način.

Natura planira da ponovo kupi Avonove operacije van SAD-a za 125 miliona dolara kada se stečajni proces završi.

Kompanija Avon je već potrošla 225 miliona dolara na odbranu od tužbi za lične povrede i na nagodbe, i nema dovoljno sredstava da se nosi sa tekućim slučajevima vezanim za talk. Kompanija, koja ima ukupne dugove od 1,3 milijarde dolara i obaveze vezane tužbe za talk u vrednosti od 78 miliona dolara, nastaviće sa radom bez otpuštanja radnika.

Natura će podržati stečajni proces sa do 43 miliona dolara i predložila je ponudu od 125 miliona dolara za otkup Avonovih preduzeća van SAD-a. Ponuda će proći kroz postupak nadgledane aukcije. Ako uspe, Natura će upravljati Avonovim operacijama bez dugova i otpisaće 530 miliona dolara od 1,27 milijardi dolara koje je duguje.

Stečaj API dolazi nakon što je Natura akumulirala značajne dugove kupovinom Avonovog poslovanja van Severne Amerike. Natura je takođe prodala druge brendove, uključujući The Body Shop i Aesop, kako bi smanjila svoje dugove. Proces odvajanja Avona trenutno je obustavljen tokom stečajnog postupka. Brend Avon u Severnoj Americi je u vlasništvu LG Household & Health Care i nije pogođen ovim stečajem.

- Ova akcija i predložena prodaja Avonovih operacija van SAD će maksimizirati vrednost naše imovine i omogućiti nam da svoje obaveze rešavamo na uredan način - rekao je Džon Dubel, predsedavajući API-ja.

Južnokorejska kompanija za robu široke potrošnje LG Household & Health Care je vlasnik brenda Avon u Severnoj Americi, koji nije deo stečaja.

Avon je najnovija kompanija koja je pokrenula stečajni postupak u pokušaju da se izbori sa tužbama u vezi sa talkom. Kompanija Johnson & Johnson je nekoliko puta pokušao da reši sudske sporove koristeći stečaj, ali još uvek nije uspela.

Krajem prošle godine, kompanija je saopštila da planira da otvori svoje prve prodavnice u Velikoj Britaniji sa svojim prodavcima koji će voditi "mini butike lepote" kao franšize.

Avon operacije povezane sa API-jem imaju 5.000 direktno zaposlenih, kao i milione prodavaca širom sveta, piše Gardijan.

Iz Avona Srbija rekli su za Telegraf da Avonove kompanije koja posluju na međunarodnom tržištu, van teritorije Sjedinjenih Američkih Država, a čiji je vlasnik brazilska kompanija Natura &Co (B3 – NTCO3), u okviru koje se nalazi i Avon Srbija, nastavljaju nesmetano sa radom i nisu deo stečajnog postupka te da se  ništa ne menja za njihove kupce, saradnike, predstavnike ili druge zainteresovane strane na Avonovim tržištima. 

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija MV Investment iz Beograda kupila hotel Jugoslaviju za 3,17 mlrd din

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macka

    15. avgust 2024 | 16:46

    Ja iz iskustva pisem da njihov talk mirisni koristim vise od 20 god.kao i ostale proizvode i mogu reci da su super( osim krema za lice,meni ne odgovaraju). Talk je fenomenalan i mislim da su to zlobne izmisljotine . Dodala bih da steta sto su ukinuli onu masku za lice na bazi algi,Planet spa siva tubica. Zaista steta. Ne budite zlobni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>