• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako im odobre akviziciju, nebo će im biti granica: Poznati brend čokoladica hoće da kupi još popularniji čips

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo bi mogla da bude jedna od najvećih akvizicija u industriji grickalica.

  • 0
čokoladice Foto: Shutterstock

Mars je pristao da kupi Kellanovu, proizvođača nekoliko popularnih brendova grickalica i doručka, u poslu vrednom 36 milijardi dolara, što bi moglo biti jedno od najvećih akvizicija u industriji grickalica.

Kellanova, ranije poznata kao Kellogg Co., poseduje nekoliko poznatih brendova, uključujući Cheez-It, Pop-Tarts, Pringles, NutriGrain i Eggo. Prema dogovoru, koji zahteva odobrenje akcionara Kellanove, Mars bi platio 83,50 dolara po akciji, ili skoro 29 milijardi dolara. Mars bi takođe preuzeo dug Kellanove, čime bi ukupna vrednost dogovora iznosila oko 35,9 milijardi dolara.

To je otprilike 33 procenta premije u odnosu na cenu akcija Kellanove 2. avgusta, neposredno pre nego što je Wall Street Journal izvestio o mogućem dogovoru, a preneo ga Washington Post.

Ovaj dogovor stvara globalnog giganta za slatke i slane pakovane hrane, što bi moglo udvostručiti Marsov biznis sa grickalicama u narednoj deceniji, prema tvrdnjama oba preduzeća.

Mars već proizvodi M&Ms, Snickers i druge čokolade, Life Savers, različite brendove žvakaćih guma i druge grickalice, a nedavno se proširio i na proizvode za ljubimce i veterinarske usluge.

Kompanija tvrdi da ima više od 50 milijardi dolara u godišnjim prihodima sa oko 150.000 zaposlenih širom sveta. Nedavno je najavila planove za renoviranje svoje sedišta u McLeanu, Virginia, iako će odeljenje za grickalice koje će uključivati brendove Kellanove raditi iz Čikaga.

Kellanova je nastala nakon odvajanja Kelloggove proizvodnje žitarica od njenog sektora grickalica i biljnih brendova 2023. godine. Biznis sa žitaricama je postao WK Kellogg Co., dok Kellanova upravlja brendovima koji su uobičajeni u prodavnicama hrane i nose Kelloggovo ime.

Nakon što je dogovor objavljen u sredu, akcije Kellanove su porasle za više od 7 procenata u ranom popodnevnom trgovanju. Mars je privatna kompanija.

- Prema našem mišljenju, ovo je dobro spajanje između dve visoko kvalifikovane prehrambene kompanije, budući da je Mars poznat po inovacijama i izgradnji brendova, dok Kellanova ima globalni doseg da donese više Marsovih proizvoda na više tržišta - napisao je analitičar CFRA-a Arun Sundaram u istraživačkom izveštaju.

Sporazum između Marsa i Kellanove mogao bi dovesti do više spajanja ili akvizicija prehrambenih kompanija, napisao je Sundaram. Međutim, očekuje se da će federalni regulatori pomno proučiti dogovor.

Bajdenova administracija pažljivo prati velike spajanja, uključujući ona u sektoru potrošačkih dobara i maloprodaje, gde se konsolidacija u lancu snabdevanja hranom vidi kao pokretač inflacije. U nekim slučajevima, kompanije za pakovane potrošačke proizvode se konsoliduju jer veća entiteta ima više pregovaračke moći u pregovorima o cenama sa maloprodajom, prema studiji Federalne trgovinske komisije koja se oslanja na interne izveštaje i dokumente nekih od najvećih maloprodajnih i veleprodajnih kompanija.

- Ovaj konsolidovani uticaj počinje u maloprodaji na svoj način uzvodno od lanca snabdevanja - rekao je Chris Jones, glavni službenik za odnose sa vladom i savetnik Nacionalne asocijacije trgovaca.

U slučaju Marsa i Kellanove, osnovno pitanje je da li federalni regulatori veruju da postoji dovoljno proizvoda koji se direktno takmiče jedni sa drugima. Međutim, neki analitičari očekuju da će antimonopolski zvaničnici dozvoliti spajanje.

- Očekujemo antimonopolski nadzor s obzirom na ogromnu veličinu dogovora u trenutnom kontekstu rastućih cena hrane - napisao je Sundaram.

- Međutim, smatramo da će dogovor na kraju proći, s obzirom na ograničeni preklapanje kategorija između dve kompanije.

Mars i Kellanova se fokusiraju na različite vrste grickalica, rekao je izvršni direktor MKP Advisors Mark Kelly. Mars se specijalizuje za čokoladne grickalice, dok su proizvodi Kellanove obično slani, rekao je.

- Dakle, da bi se generisala bilo kakva ozbiljna antimonopolska rasprava ovde, trebalo bi reći da se ovi proizvodi takmiče jedni protiv drugih — što je malo verovatno - rekao je Kelly u mejlu.

(Telegraf Biznis)

Video: Putnici sa decom čekaju na aerodromu Tivat, ne mogu da uđu u avion

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>