• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kazne idu do 35 hiljada evra: Hrvatska jedna od evropskih zemalja koja je uvela mere protiv masovnog turizma

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Borba protiv prekomernog broja turista već mesecima je jedna od glavnih tema u Evropi

  • 1
Evropske zemlje protiv turista Foto: Shutterstock

Borba protiv prekomernog broja turista već mesecima je jedna od glavnih tema u Evropi zbog čega  su se održavali i protesti, posebno u Španiji. Mnoge evropske države zabeležile su ogroman rast broja turista te neke počele da uvode određene mere kako bi se izborile sa negativnim posledicam.

Ovih sedam evropskih zemalja je uvelo nove mere za borbu protiv prekomernog broja turista.

Italija

Italija poslednjih nekoliko godina sprovodi različite mere u borbi protiv negativnih uticaja preteranog turizma. U Veneciji je UNESCO upozorio da bi moglo doći do nepopravljive štete u istorijskom jezgru i te je uvedena dnevna ulaznica za posetioce. Cena ulaznice je pet evra, a ovo je ujedno i prvi takav slučaj u svetu da grad naplaćuje ulaz.

Grad je ranije zabranio i pristajanje brodova za krstarenje u samom gradu. Osim toga, u Veneciji su u junu stupila dodatna nova pravila na snagu koja zabranjuju upotrebu prenosivih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba.

Kapri razmatra postavljanje barijera od bova kako bi se sprečili brodovi da plove preblizu ostrva. Ova barijera bi se prostirala na skoro 6 kilometara duž zapadne obale ostrva.

I glavni grad, Rim je uveo neka nova pravila – turisti više ne smeju u gradu da budu u toplesu, jesti hranu koja stvara nered ili ostaviti ljubavni katanac. U slučaju da turista prekrši  jednu od ovih zabrana mogao bi se suočiti sa velikom kaznom ili bi mu se mogao zabraniti pristup određenim atrakcijama poput Fontane di Trevi.

Na Sardiniji turisti su upozoreni da ne hodaju po ružičastom pesku Spiaggia Rosa. Ogluše li se na to, prete im kazne u rasponu od 500 do 35.000 evra. Sardinija je, takođe, ograničila dopušteni broj turista na pet svojih plaža. Maksimum osoba na jednoj plaži je 60 a dnevna karta iznosi 3 evra.

Firenca je u junu zabranila Airbnb i korišćenje kratkoročnog privatnog najma za odmor u središtu grada.

Grčka

Atina je od septembra 2023. godine ograničila broj posetilaca Akropolja na 20.000 dnevno što znači da posetioci sada unapred moraju da rezervišu termin. Grčka je takođe odlučila da uvede ulaznice na određenim turističkim odredištima. Ostrva Santorini i Mikonos takođe su uvela određene mere čiji je cilj smanjenje kretanje broja putnika na ostrvima.

Španija

Borba protiv prekomernog broja turista već mesecima je jedna od glavnih tema u ovoj zemlji zbog čega su održavani i protesti.

U Barseloni je uvedena turistička taksa koja se kreće od 5,25 do 6,75 evra po noćenju. Dodatna naknada je povrh opšte turističke takse (sada 3,50 evra) koja se plaća regiji i znači da bi gosti hotela sa pet zvezdica morali da plate dodatnih 47,25 evra po boravku od sedam noćenja.

Barselona je još prošle godine smanjila i broj brodova za krstarenje, a nedavno su vlasti obećale da će iskoreniti kratkoročno turističko iznajmljivanje, uključujući Airbnb, do kraja ove decenije i uvesti nove stroge mere za ograničavanje kupovine suvenira.

Hrvatska

Dubrovnik je uveo nove mere za turiste koji posećuju grad uvršten na listu UNESCO-ve svetske baštine, uključujući zabranu šetanja u kupaćim kostimima, vožnje bez posebne dozvole, konzumaciju hrane i pića oko spomenika kulture i penjanja na gradske zidine.

Za sva navedena dela predviđene su novčane kazne i krivične prijave. Posetioci Dubrovnika takođe moraju da plate 2,65 evra po osobi po noćenju od aprila do septembra svake godine.

Francuska

Francuska ministarka turizma, Olivia Gregoar, nedavno je predstavila plan za borbu protiv preteranog turizma, uključujući mere za regulaciju priliva turista i podršku lokalnim vlastima koje su suočene sa porastom broja turista.

Austrija

U austrijskom gradu Halštatu preduzete su mere za smanjenje broja turista koji posećuju ovo slikovito područje i to na način da su izgrađene drvene ograde koje zaklanjaju pogled na jezero i područja popularna za slikanja. Grad je pod zaštitom UNESCO-a, ali u proseku ga posećuje 10.000 turista dnevno, što je navelo gradonačelnika da ograniči broj turističkih autobusa i automobila kojima je dopušten ulazak u grad.

Holandija

Najnovije mere amsterdamske kampanje protiv prekomernog turizma uključuju ograničavanje broja rečnih krstarenja koja ulaze u plovne putove glavnog grada Holandije. Takođe je u planu smanjenje broja noćenja zabranom izgradnje novih hotela. Ostali predlozi uključuju ograničenje načina ulaska i boravka turista u gradu. Brodovima za krstarenje zabranjeno je pristajanje u središtu grada prošle godine, piše Miror.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klaus

    20. avgust 2024 | 07:20

    Dovoljan razlog da se svi oni lepo okače srbija ima banje ima jezera ima kafana restorana ima eela u selima ima praznih kuća pa ako gospodi iz JEVROpe smetaju turisti neka sede tamo sami ovo je čista glupost da veće gluposti nisam čuo u skorije vreme ne smeš da ideš u kupaćem kroz Dubrovnik ili Rim ne smeš da voziš auto rasisti koje više ne treba nikad ni posetiti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>