• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnica ne može da napusti Liban jer joj još traje ugovor o zaposlenju: Moli za pomoć

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi strani radnici, uključujući Jerop, suočavaju se s problemima zbog "kafala" sistema

  • 0
Afroamerikanka, devojka, devojčica,  tinejdžerka plače Foto-ilustracija: Shutterstock

Julita Džerop, Kenijka koja radi kao domaćica u Libanu, želi da se vrati kući zbog straha od rata, ali ne može zbog uslova svog zaposlenja.

- Želim da idem kući. Za nas je ovo prevelika tenzija, nismo navikli na ovo, ove zvuke - izjavila je ona za BBC, osvrćući se na zvuke aviona i eksplozija koje je čula blizu Bejruta.

Mnogi strani radnici, uključujući Džerop, suočavaju se sa problemima zbog "kafala" sistema (kontroverzni sistem sponzorstva u arapskim zemljama, prema kojem su prava stranih radnika vezana za njihove poslodavce).

Julita je rekla da je uobičajeno da poslodavci uzimaju pasoše po dolasku u Liban. Čak i sa pasošem, radnicima u njenoj industriji je i dalje potrebna izlazna viza za odlazak - dokumentacija koju mora da odobri njihov poslodavac. Razlog za ovo je "kafala" sistem.

Džerop navodi da su avio karte skupe, do 1.000 dolara, što je nemoguće za mnoge radnike poput nje, čija je prosečna plata bila 150 dolara. Posebno je teško jer mnogi više ne primaju platu zbog ekonomske krize u Libanu.

Kenijska vlada je obećala evakuaciju u slučaju rata, ali mnogi, poput Čiku, druge Kenijke u Libanu, nemaju sredstava za povratak.

- Kažu da ne mogu da odem dok mi ne istekne ugovor. Da li je ovaj ugovor važniji od mog života? - pitala je Čiku, naglašavajući osećaj napuštenosti koji mnogi strani radnici osećaju u Libanu, prenosi BBC.

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija "Mei Ta Europe" usrećila mališane OŠ "14. oktobar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>