• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Srbi i Crnogorci prednjače, Bosanci zabušavaju: Ko u svetu najviše daje u koverti za venčanje?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliko je vama pristojno da se ostavi u koverti?

  • 1
Venčanje mladenci noć Foto-ilustracija: Shutterstock

Koverta je sve prisutnija i poželjnija tokom slavlja, dok se suma, kako vreme prolazi, samo povećava. Ipak, kako tačno znati koliko je najprihvatljivije, budući da se i sama pravila razlikuju od mesta do mesta?

Ekipa Telegrafa istražila je koliko se očekivani iznosi razlikuju na Balkanu, ali i u ostatku sveta.

Srbija

Kako mnogi tvrde, kod nas minimalno očekivanje jeste oko 50 evra. Ipak, neophodno je znati i šta je u pitanju, te na primer ako si kum na svadbi, očekivanja su veća. Nedavno se povela polemika upravo o ovoj temi, a stavovi su različiti.

Dok su jedni smatrali da je kum svetinja, te da zbog toga ne mora da nosi ništa, drugi su tvrdili da baš zbog počasne uloge "duguje" mnogo više, pa su tu u obzir dolazila putovanja, odnosno medeni mesec kao poklon.

Kako smo već pisali, jedan beograđanin Dušan P. (32) za nekoliko meseci trebalo bi da bude kum na venčanju, a kao "poklon" mladencima u kovertu je hteo da stavi 500 evra. Ipak, neki njegovi prijatelji tvrdili su da je ta suma previsoka, dok su drugi rekli da ja cifra premala.

Naime, on je na kraju stavio 200 evra, a prijatelji su mu rekli da je ta cifra premala. Ipak, tvrdi da je venčanje bilo organizovano samo u opštini, a bili su prisutni samo kumovi i mladenci. Uz novac, mladi je kupio poklon, a pojedinci tvrde da je to i dalje malo, bez obzira na to što nije bilo velikog slavlja i "isplaćivanja stolica".

- Dao sam 200 evra i poklon za mladu. Mislim da je to sasvim u redu, jer slavlja nije bilo, a kum mi se srdačno zahvalio i rekao da nije trebalo ništa, kao i da mu je najbitnije što sam prisustvovao - rekao je ovaj Beograđanin.

Pak, da se vratimo na novac, što se tiče iznosa minimalne sume u koverti, to smo već napomenuli, ali šta raditi u situaciji kada dolazi više vas? Pa, tada se iznos povećava, ali ne nužno duplo.

Bosna i Hercegovina

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji treba da daruju mladence minimalno u novčanoj protivvrednosti "stolice" koja je za njihovo prisustvo plaćena, odnosno, u proseku, između 50 i 300 KM, odnosno 25 do 150 evra.

Kako je "Dnevnom avazu" ispričao mladi bračni par, neprijatno su se iznenadili kada su nakon venčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.

- U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na venčanju imali 150 gostiju. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno - kaže ovaj par.

Prazne koverte su nažalost čest izbor gostiju, ali mnogi navode, zar onda prosto nije bolje ne doći, ili pak izabrati poklon lične prirode koji će se mladencima sigurno svideti, a koštati manje.

Crna Gora

Kada je ova država u putanju, cifre su uvek bile visoke. Međutim, kako je vreme prolazilo, polako je došlo do izjednačavanja Srbije i Crne Gore, pa je sada cifra i kod njih od oko 50 do 100 evra sasvim prihvatljiva.

Indija

Influenserka poreklom sa Balkana, svoju sreću pronašla je u Indiji. Ona je svoje trodnevno venčanje predstavila na TikToku i tom prilikom ispričala koliko se razlikuju naši i njihovi običaji, kao i koliko novca jedna porodica izdvaja za "slavnu kovertu".

- Nisu to neki iznosi, kako bi čovek očekivao. Mi smo pokrili oko 1.000 evra, i to je većina davala koverte. Što se tiče iznosa, pravilo je oko 1.000 ili 2.000 rupija, ali ajde da zaokružimo na 20 evra i to za celu porodicu - rekla je ona.

Kako je dalje navela, bliži članovi porodice uglavnom donose veću sumu, a oni koji su dalji rod ipak donose manje, pa se u koverti može naći i 300, 400 lira.

- To su sitni iznosi u odnosu na ono koliko zapravo potrošiš. U Indiji je to veliki "biznis", budući da se kod nas ljudi sve više odlučuju na manja slavlja. Svakako, niko ne može očekivati da će nešto pokriti - rekla je ona.

Italija

Kada je Italija u pitanju, cifra nije mala. Naime, od jedne osobe se očekuje bar 500 evra ako ste bliski sa parom, dok se od parova očekuje i po 750.

Velika Britanija

Iako su njihova primanja veća od naših, kada je dar u koverti u pitanju, poprilično su slični Srbiji i Crnoj Gori. Naime, iznos ide od 75 evra do 100, a za par se očekuje minimalno 150 evra.

Japan

Kako se navodi, minimalno očekivanje jeste 30,000 yen, odnosno oko 180 evra.

Poljska, SAD, Kina, Grčka su takođe pristalice minimuma u iznosu od 100 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Uručene "321Srbija" nagrade za dostignuća u turizmu, nagrađen i predsednik Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • РВ

    23. avgust 2024 | 05:56

    Tu je to oko 75 € ili u bobu 150 km sam stavio u kovertu na ne tako davno održanoj svadbi. Mladenci, pa i nisu mi baš toliko blizak rod.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>