• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska najavila drastične promene Zakona za turiste: Kazne idu i do 10.000 evra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stižu promene

  • 0
Hrvatska ekonomija turizam rast Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf, Milena Đorđević

Vlada Republike Hrvatske predložila je Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, a posebno interesantan deo ovog zakonskog rešenja odnosi se na iznajmljivanje apartmana turistima.

Između ostalog, u zakonu koji je upućen u parlamentarnu proceduru u Članu 31. ističe se kako je vlasniku stana koji namerava koristiti stan za kratkoročni najam, odnosno najam za radnike, potrebna prethodna pisana saglasnost kvalifikovane većine suvlasnika, uz uslov da saglasnost obavezno moraju dati i vlasnici stanova čiji zidovi, podovi ili plafoni graniče s njegovim stanom.

- Naime, poslednjih godina praksa je pokazala da takav oblik korišćenja stanova negativno utiče na kvalitet stanovanja svih suvlasnika i stanara u zgradi, ali i smanjuje stambeni fond za dugoročno rešavanje stambenog pitanja kao jedne od temeljnih ljudskih potreba - objasnili su iz vlade.

Poručili su i kako je stavljanjem stanova u funkciju kratkoročnih najmova došlo do sukoba dva prava.

- Prava vlasnika da koristi svoj stan na način koji njemu odgovara i prava ostalih suvlasnika stambene zgrade da uživaju svoje vlasništvo bez ometanja od strane suseda, do kojeg često dovodi kratkoročni najam stanova i najam stanova u koje se smešta veliki broj radnika. Članom 48. Ustava Republike Hrvatske propisano je da se garantuje pravo vlasništva. Istim je članom propisano i da vlasništvo obavezuje te da su nosioci vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni doprinositi opštem dobru - ističu.

Naveli su i kako se otvaranjem apartmana za smeštaj turista u jedan stan narušava kvalitet života ostalih stanara.

- Pritom treba dodati da se u centrima turističkih gradova po pravilu nalaze stare zgrade u kojima je zvučna izolacija nedovoljna za takav oblik korišćenja stambenog prostora. Sve navedeno bitno doprinosi smanjenju kvaliteta života osobama koje žive u tim zgradama, a oni su ostavljeni bez mogućnosti da se na bilo koji način izjasne o potpuno različitoj nameni stambenog prostora. Nadalje, takav način korišćenja stambenog fonda pogoduje nerealnom poskupljenju cena nekretnina namenjenih stanovanju, pogoduje iseljavanju stanovništva iz jezgri gradova na periferiju, smanjuje spremnost vlasnika takvih stanova da učestvuju u investicijama u zajedničke delove zgrade s obzirom na to da u tim stanovima niko stalno ne živi, te u konačnici smanjuje dostupan stambeni fond za stanovanje - navodi se.

Poručili su i kako će na ovaj način suvlasnici zgrade moći iskazati svoje mišljenje o okolnosti da će kroz zajedničko stepenište prolaziti veliki broj različitih osoba.

- Potrebna saglasnost se ograničava na 80 posto suvlasničkih delova kako potencijalni investitori ne bi zavisili o samovolji svakog pojedinog suvlasnika - stoji u zakonu, prenosi Klix.

Za one suvlasnike koji bez saglasnosti kvalifikovane većine suvlasnika za kratkoročni najam stanova i/ili najam stanova za radnike iznajme stan, propisana je novčana kazna od 2.000 do 10.000 evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Kompanija "Mei Ta Europe" usrećila mališane OŠ "14. oktobar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>