• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je pravi Indijana Džouns, pronašao kovanice koje vrede 90.000 €? Kad dobije novac, prvo će kupiti tati pivo

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od svoje 12. godine tragao je za bogatstvom starih Rimljana

  • 0

Tridesetčetvorogodišnji arheolog Džordž Ridžvej uskoro bi mogao da postane bogatiji za blizu 90.000 evra. Naime, ovaj poreklom Britanac, pronašao je 748 zlatnih i srebrnih kovanica iz doba kada je Klaudije vladao Rimskim Carstvom.

Tačnije, kovanice potiču iz perioda od 206. godine pre nove ere do 46. ili 47. godine nove ere. Srećni pronalazač našao ih je u Safoku, a nakon što su neki muzeji preuzeli deo kovanica za svoje zbirke, više od 680 kovanica očekuje se da će na aukciji dostići 75.000 funti, odnosno 88.412 evra.

Ridžvej je započeo potragu još u septembru 2019. godine.

- Odlučio sam da istražim neobičan trag u nedavno žetvenom polju ječma u Safoku koristeći svoj Garrett AT Pro metal-detektor - objasnio je za Bi-Bi-Si.

Znao je da rimski put prolazi blizu polja i nadao se da bi mogla postojati povezanost, ali nakon što je pretražio oblast, ništa nije ponašao.

Odlučio je da se pomeri 27 metara i pronašao je dva rana rimska bronzana broša tipa Kolčester iz sredine prvog veka nove ere.

- Sledeći jasan signal iz detektora otkrio je srebrni denar koji je izdao Julije Cezar 46. godine pre nove ere - nastavio je Ridžvej.

Ni u ludilu nije mogao da pomisli da će u naredna tri sata pronaći još 160 rimskih srebrnih kovanica, od kojih su neke bile pričvršćene za fragmente keramike.

- Shvatio sam da sam napravio važno arheološko otkriće i pozvao tatu da čuva mesto preko noći dok smo čekali dolazak arheološkog tima za iskopavanje. Bilo je potrebno tri meseca da se kompletna zbirka izvuče.

Zbirka se smatra jednom od najvećih kolekcija kovanica iz gvozdenog doba i rimskog perioda ikada pronađenih u Britaniji.

Britanski muzej, kao i muzeji u Kolčesteru i Ipsviču, preuzeli su ukupno 63 kovanice za svoje zbirke.

Ridžvej je rekao da je inspiraciju za „istraživanje istorije“ dobio od svog „heroja iz detinjstva“ Indijane Džonsa kada je imao samo četiri godine i da je sanjao o otkriću rimskog blaga otkako mu je baka kupila metal-detektor za 12. rođendan.

- Bio je to trenutak oduševljenja kada sam shvatio da sam pronašao jedno - rekao je.

Prihodi od aukcije, koja će se održati kod Noonans Mayfair 18. septembra, biće podeljeni između Ridžveja i vlasnika zemlje. Rekao je da će prvo što će uraditi s novcem biti da kupi svom tati pivo.

Među najvrednijim komadima zbirke je stater iz vremena vladavine Kunobelina (AD 8-41) ukrašen konjem u galopu. Ocenjuje se da je vredan između 3.000 i 4.000 funti.

Denar Gaja Cezara, poznatijeg kao Kaligula, iz perioda AD 37-38, ukrašen portretom Agripine, očekuje se da će dostići iznos između 2.000 i 2.600 funti. Denar Klaudija iz Rima, iz perioda AD 46-47, takođe se procenjuje na između 2.000 i 3.000 funti.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovo su pet najskupljih razvoda ikada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>