• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minimalac za 2025. godinu 53.592 dinara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U pitanju je povećanje iznad 13 posto

  • 7
Minimalac Foto: Telegraf

Nakon održane sednice Socijalno-ekonomskog saveta predstavnici Sindikata, poslodavaca i Vlade obratili su se iz Palate Srbija.

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da se nakon 6 godina po prvi put minimalac dogovorio u okviru sednice i da Vlada neće morati sama da donese odluku.

- Nakon dosta pripremnih sastanaka, kolegijuma i mnogo rada, povećanje je 13,7 posto odnosno da bude 308 dinara po času, mesečno 53.592 dinara - rekao je Miloš Vučević.

Ministar finansija Siniša Mali obraća se nakon premijera.

- Ove godine smo napravili veliki pomak napred. U brojkama vrednost radnog časa sa 271 dinar na 308 dinara, sa 404 evra na 457 evra. Prelazimo granicu od 450 evra za minimalnu zaradu - poručio je Mali.

Ministar je poručio da ćemo ovim iznosom minimalca pokriti minimalnu potrošačku korpu iz maja meseca od 53.518 dinara.

Mali je rekao i da će se od 1. januara povećati neoporezivi deo na 28.432 dinara.

Istakao je i da imamo rekordno nisku nezaposlenost - 9,4 odsto.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić poručio je da je zadovoljan ishodom pregovora i napomenuo na čemu će biti akcenat u narednom periodu.

- Pokušavamo poseban akcenat da stavimo na unutrašnjost Srbije u narednom periodu. Zloupotreba bolovanja je tema kojom ćemo se takođe više baviti kao i rasterećenju birokratskih procesa.

Podsetimo Sindikati su tražili 62.000 dinara, poslodavci su bili spremni na nešto iznad 50.000 dinara, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je želju da to bude iznos od 53.000-53.500 dinara.

- 56 odsto prosečne zarade dao je jednu dobru polaznu tačku za pregovore koje ćemo dalje imati. Bili bi daleko zadovoljniji da je taj iznos mogao da bude veći u datom momentu ali je ovo vrsta konsezusa koju smo mogli da postignemo - poručila je Čedanka Andrić, predsednica UGS Nezavisnost.

- Osim toga što ne treba da se poveća broj ljudi koji je prima ne treba ni da se poveća i period na koliko se prima. Minimalna zarada nije isto što i dogovorena zarada, istakli smo činjenicu da svi moramo da učinimo više da bi došli do vise kolektivnih igovora narocito na sektorskom nivou - poručila je ona.

(Telegraf Biznis)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav Slepčević

    28. avgust 2024 | 10:42

    Svašta! Kaže se biće minimalan u2025g. Do tada će kao što se i dosad događalo, pojesti inflacija sve to i nikom ništa! Kako se ono kaže - evo ti ništa i čvrsto ga drži! Jel gospodin ministar zna da većina stranih firmi isplaćuje minimalac u osnovi(sve preko toga je prekovremeni rad i noćni rad te uslovi rada, prevoz i doručak.

  • MILOS CIMESA

    28. avgust 2024 | 11:08

    Ne znam da li da se smejim ili plačem, kupovna moć u Srbiji je minimalna većina naroda jedva preživljava živi se u zajednicama po tri generacije , od nasleđa od njiva koje se prodaju od dijaspore.Po cenama smo o davno iznad Eu i to osnovnih namirnica , cenama rente, kredita prevoza a po platama ispod nivoa većine Afričkih zemalja. Po ovim uslovima u Srbiji minimalna plata mora biti najmanje 1.500,00 eur.Para ima ali je raspodela istih katastrofalna zato je i takva situacija. Razni upravni odbori imaju po članu 30.000,00 eur a zaposleni 650,00 eur.Na dnu smo evropske lestvice ali imamo kladionice pored osnovnih škola u kojima se vrše uplate u raznim kovertama i iznosima.

  • Vojvođanin

    28. avgust 2024 | 11:01

    Neću Minimalac, hoću Maksimalac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>