• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rumuni spremaju snažan potez koji će uticati na situaciju u Evropi: Počela bitka za ključnu luku u Moldaviji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bliže Ukrajini, bliže žitu, brže od konkurencije

  • 6
Dve luke Foto: Printskrin/GoogleEarth, Shutterstock

Luka Đurđulesti u Moldaviji udaljena je samo 134 kilometra od Crnog mora i graniči se sa Rumunijom i Ukrajinom. Vlada Rumunije u sredu je obavila svoju nameru da kupi ovu luku koja je posebna po tome što u nju mogu da pristaju i rečna i morska plovila.

Rumunija, koja je članica EU i NATO, je postala jedna od glavnih ruta za izvoz ukrajinskog žita i drugih žitarica u poslednje dve godine. Samo u prvih sedam meseci ove godine Ukrajina je poslala 4.62 metričkih tona žita i žitarica u Rumuniju preko luke Konstanca koja se nalazi na obali Crnog mora a bliža je Bugarskoj nego Moldaviji i Ukrajini.

Po svemu sudeći, kupovinom kompanije "Dunav logistika" (Danube Logistics) koja trenutno vodi operacije luke Đurđulesti od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Rumunija će dobiti luku koja će biti satelit Konstance i približiti dostavnu rutu Ukrajini, ističe rumunski Profit.

Količina robe koja je prošla kroz luku Đurđulesti porasla je sa 1,83 miliona tona u 2022. godini na novi rekord od 2,17 miliona tona u 2023. godini, što je povećanje od 18,6 odsto. Pored toga, broj pretovarenih kontejnera dostigao je rekord od 8.460 jedinica.

Novi rekord najviše su odredile veće količine izvezenog žita i semena, koje su prošle godine porasle za 55 odsto i dostigle 889 hiljada tona, što čini 41 odsto ukupnog obima pretovarene robe. Uvoz naftnih derivata je blago porastao za 4 odsto  na 599.000 tona, što čini 28 odsto ukupnog tereta pretovarenog kroz PILG. Povećanje obima od 2023. godine takođe je posledica povećanja izvoza suncokretovog ulja od 26 odsto u odnosu na prošlu godinu, koji je dostigao cifru od 248.000 tona.

Takođe, povećana je količina uvezenog građevinskog materijala za 10%, na ukupno 195.000 tona, a uvoz đubriva u velikim vrećama, rasutom i tečnom stanju nastavio je da se pozitivno razvija sa porastom od 48%, dostigavši 119.000 tona. Smanjenje je zabeleženo kod uvoza uglja i izvoza metalnog otpada.

Iz luke Konstance su redovne isporuke goriva i uglja dok isporuke građevinskog materijala i posebno agregata iz Rumunije u luku Đurđulesti. Druge važne zemlje izvora su Turska za gorivo i Gruzija za đubriva. Glavne direktne destinacije za izvoz žitarica morskim brodovima su Severna Afrika, posebno Egipat, i Bliski istok, ili preko rečnih brodova do Konstance za pretovar na velika plovila. Suncokretovo ulje se obično šalje direktno u Italiju, Španiju i Portugal.

Joše pre godinu dana, premijer Marćel Ćolaku je najavio da bi Rumunija mogla da kupi luku Đurđulesti od Moldavije istakavši:

- Moramo da shvatimo da je luka Konstanca trenutno strateška. Ne znam šta će se desiti sa Odesom - rekao je tada.

U memorandumu o nameri kupovine luke Đurđulesti navodi se i da rumunska Vlada želi da je kupi zbo konkurencije između luka Konstanca i drugih Crnomorskih luka kao i zemalja članica EU.

Strani mediji prenose da Rumunska Vlada još uvek nije precizirala kada će tačno početi sa pregovorima za kupovinu luke ni koliko je spremna da plati za nju.

(Telegraf Biznis)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radovan III

    29. avgust 2024 | 18:42

    A osim brodova koji prevoze zito i tankera tu mogu uci nato ratni avioni i nosaci aviona. Ameri bas hoce da od evrope naprave zgariste i pocnu III SVETSKI koji ce se po njihovom voditi samo u evropi. Samo ovog puta ce i njihova teritorija stradati a ne samo evropa i Rusija. Predsednica moldavije maja sandu je inace gradjanin rumunije a ucila je u usa. Sta jos reci pametnom dosta.

  • Предраг

    9. septembar 2024 | 12:33

    Правите велику грешку . Није ово за жито . Ово је ( опасно )приближавање Русији , да би се лакше оружано напала . Циљ је свеобухватно заокруживање , тзв дављење и онда фронтални напад . Опција подземних фабрика биолошко хемијског оружја је отпала јер су ухваћени , тик уз руску границу . Па зато је и почела Специјална војна операција . А ова лука је само узгред на ствар пример је западни Балкан , за подсетник .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>