• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Privrednoj komori Srbije počela dvodnevna konferencija posvećena zelenoj gradnji

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zekovićeva je rekla da se danas taj princip održivosti opipljivo sprovodi kroz brojne regulative i pomeranjem cele industrije ka jednoj ekološki svesnijoj industriji

  • 0
Privredna komora Srbije Foto: Filip Plavčić

U Privrednoj komori Srbije danas je počela dvodnevna WGBW24 Nacionalna konferencija posvećena zelenoj gradnji, koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije u partnerstvu sa PKS.

Ovaj dvodnevni skup se održava u okviru godišnje manifestacije koju sprovodi međunarodna mreža nacionalnih članova Svetskog saveta zelene gradnje - WorldGBC.

Kako je rečeno na otvaranju, tokom oba dana konferencije sagovornici iz Srbije i Evrope, od Španije do Norveške, kroz niz razgovora, predavanja i interaktivnih diskusija, predstaviće primere dobre prakse i kako lokalna rešenja mogu da odgovore na globalne probleme sa kojima se susreće građevinski sektor.

Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Bojana Zeković rekla je da se ova konferencija organizuju u svrhu promocije podržive zelene gradnje i da okuplja sve one koji su prepoznali tu gradnju kao put ka ne samo održivoj i boljoj životnoj sredini i boljim zgradama, već kao put ka celokupnom jednom sistemu održive ekonomije i menjanju sveta na bolje.

- Volela bih da nemamo potrebu da pravimo nedelje zelene gradnje i da je je ona deo biznisa poslovne i graditeljske prakse. Na dobrom smo putu da to tako i postane ali smo ipak još podalek od tog cilja - rekla je ona.

Zekovićeva je rekla da se danas taj princip održivosti opipljivo sprovodi kroz brojne regulative i pomeranjem cele industrije ka jednoj ekološki svesnijoj industriji.

Ona je dodala da će u fokusu ovogodišnje konferencije u Srbiji, biti dekarbonizacija, kao i da je prvi dan konferencije posvećen pitanjima cirkularnosti i projektima, kao i pitanjima smanjenja potrošnje resursa generalno, ne samo energije.

- Mislim da nam je svima postalo jasno da ćemo morati u budućnosti da se prilagođavamo i da pravimo u stvari mnogo fleksibilnije objekte u smislu prilagođavanja na nastale promene, bilo da su one klimatske, bilo da su one ekonomske odnosno promena funkcije, promena nekakvog načina života - rekla je Zekovićeva.

Izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije Dragana Korica rekla je da je građevinarstvo jedan od ključnih faktora koji doprinosi BDP-u zemlje i da je to njegova pozitivna strana.

- Ta pozitivna strana, nažalost, ima i onu negativnu stranu, a to je da građevinarstvo, na način na koji danas radimo, još uvek ostavlja veoma negativnu refleksiju na životnu sredinu i klimu. Iz tog razloga važno je da sagledamo zelenu gradnju kao jedan holistički pristup koji pod svojom kapom drži sve ono što već možda i poznajemo, ali i da imamo tu perspektivu da sagledamo, da povežemo i obnovljive izvore energije i alate - rekla je ona.

Na prvom panelu današnje konferencije pod nazivom "Regulatorni prioriteti za cirkularnu izgradnju u Evropi i šire" govorilo se o

prelasku na cirkularne modele u građevinskom sektoru i koliko to može smanjiti emisije ugljenika, potrošnju resursa i postizanju prioriteta zacrtanih Zelenim dogovorom i EU okvirom za nadzor cirkularne ekonomije.

Drugi panel "Nove tehnologije i evropske inovacije za digitalizovanu i ekološki osvešćenu gradnju", posvećen je bio pitanjima kako evropski inovatori transformišu evropski građevinski sektor kroz dizajn, kao i dostavljanju novih platforma i alata zasnovanim na principima održive ekonomije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>