• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

OPEK drugi put zaredom snizio prognozu rasta potražnje za naftom u 2024.

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavni doprinos rastu potražnje za naftom u 2024. će prema prognozi OPEK-a doći iz država koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj

  • 0
oil, gas, nafta Foto: Shutterstock

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem, danas objavljenom septembarskom mesečnom izveštaju drugi put zaredom ove godine snizila prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. i to na približno dva miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

Kako se navodi, OPEK predviđa da će rast kineske tražnje za naftom ove godine dostići 650.000 bpd, što predstavlja pad u odnosu na avgustovsku procenu rasta potražnje za 700.000 bpd.

Glavni doprinos rastu potražnje za naftom u 2024. će prema prognozi OPEK-a doći iz država koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Pomenuti rast potražnje je i dalje iznad istorijskog proseka rasta tražnje za 1,4 miliona bpd koji je viđen pre pandemije virusa korona, objavio je naftni kartel sa sedištem u Beču.

OPEK je takođe blago korigovao naniže prognozu rasta potražnje za naftom u 2025. i to sa 1,78 miliona bpd na 1,74 miliona bpd.

Američka banka Morgan Stenli je juče potvrdila da očekuje pad cena nafte Brent u četvrtom kvartalu 2024. na oko 75 dolara po barelu zbog najavljenog viška na tržištu.

Na tržištu će se uskoro pojaviti suficit usled rastuće ponude proizvođača, kako onih iz naftnog kartela OPEK plus, tako i iz drugih organizacija, tvrdi banka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>