• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunska Dačija pozvala radnike na dobrovoljni otkaz: Ko pristane može dobiti i do 37.000 evra

D. J.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imaće priliku da to učine do 20. septembra

  • 0
Sajam automobila 2024 Foto: Marko Jovanović

Rumunska automobilska kompanija Dačija objavila je da je započela tzv. dobrovoljni otkaz, a sve zbog reorganizacije firme koja će početi 1. oktobra.

Naime, program dobrovoljnog otpuštanja zasniva se na tome da se radnicima isplaćuje određena novčana naknada proporcionalna radnom stažu u fabrici. Radnici koji žele da se prijave na ovaj program imaće priliku da to učine do 20. septembra, prenosi Klix.

Prema informacijama poslatim radnicima Dačije, najmanje će dobiti osobe sa dve godine staža, kojima će biti isplaćeno oko 4500 evra. Oni koji su u kompaniji radili od 12 do 16 godina dobiće pozamašnu svotu novca, i biće im isplaćeno oko 30.000 evra.

Najviše će dobiti zaposleni sa 16 i više godina staža, kojima će biti isplaćeno oko 37.000 evra.

Kako je naglašeno, kompanija se na ovaj potez odlučila u sektorima u kojima je proizvodnja robotizovana, ali i u onim sektorima u kojima je smanjena aktivnost radnika. Dačija će ove godine završiti proizvodnju modela Jogger, a zatim će započeti proizvodnju modela Bigster.

- Fabrika je uz pomoć industrijskih robota modernizovala dobar deo proizvodnih aktivnosti, što dovodi do potrebe za smanjenjem broja zaposlenih - prenisi Poslovni.hr.

Rumunija ima jedan od najmanje efikasnih odnosa između broja zaposlenih u automobilskoj industriji i količine proizvedenih automobila po zaposlenom. Dve fabrike automobila u Krajovi i Mioveniju imaju godišnju proizvodnju od 3,2 vozila po zaposlenom, što je ispod proseka EU od 5,4 vozila.

Takođe, Rumunija je među zemljama sa najviše zaposlenih u automobilskoj industriji sa ukupno 160.000 radnika. Za kompaniju Dačija ovo nije prvi program dobrovoljnog otkaza, a poslednji sličan program sproveden je 2022. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Na 10. godišnjicu brend Tesla u 45 zemalja sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>