• 12

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemci povukli potez koji može uticati na Srbe: Otvorili granice za migrante s prosečnom platom od 200 evra

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Osnova naše sreće je to što smo otvoreni prema svetu", poručio je Olaf Šolc

  • 12
Radnik Nemačka Foto: Shutetrstock

Nemačka i Kenija potpisale su juče sporazum o migraciji koji ima za cilj podsticanje priliva kvalifikovanih radnika iz ove istočnoafričke zemlje na nemačko tržište, koje se suočava sa velikim nedostatkom radne snage.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa kenijskim predsednikom Vilijamom Rutom da zahvaljujući ovom sporazumu, kvalifikovani radnici će moći da dođu u Nemačku, a mladi ljudi će moći da dođu na studije.

Prema rečima kancelara, ova saradnja može pomoći u ublažavanju nedostatka radne snage, čiji efekti su već osetni u nemačkoj ekonomiji, izveštava MTI, a prenosi Index.

- Osnova naše sreće je to što smo otvoreni prema svetu, i moramo očuvati to - izjavio je Šolc, dodajući da je, pored otvorenosti, veoma važno jasno ograničiti ilegalnu imigraciju.

Nemački kancelar je rekao da sporazum takođe obezbeđuje da se oni koji nezakonito borave u Nemačkoj mogu efikasnije da se vrate u Keniju.

Viliam Ruto pohvalio je "ogroman ljudski kapital", inovativnu snagu i kreativnost svoje zemlje. Istakao je da je prosečna starost stanovništva u Keniji 20 godina.

Nemačka vlada je već potpisala slične sporazume o migraciji sa Indijom, Marokom i Gruzijom, a sledeće nedelje će potpisati ugovor sa Uzbekistanom. Takođe se priprema slična saradnja sa Moldavijom, Kirgistanom i Filipinima.

Koliko Kenijci trenutno zarađuju?

Prema trenutnim podacima, Kenija ima 56.658.088 stanovnika. Prosečna plata u Keniji varira u zavisnosti od nekoliko faktora kao što je iskustvo, industrija u kojoj radi, kao i na kojoj lokaciji ali i nivo obrazovanja.

Prosečna mesečna plata u Keniji, u različitim sektorima, procenjuje se između 30.000 i 130.000 kenijskih šilinga (KES) mesečno piše na sajtu Timecamp.

Odnosno, od 210 do 910 evra.

Da li to može uticati na radnu snagu iz Zapadnog Balkana, i na Srbe?

Ovakav potez se verovatno može osetiti i na koži naših gastarbajtera, jer sada u Nemačku stiže radna snaga koja je radila za 200 evra mesečno!

Inače, pretpostavlja se da u Nemačkoj živi između 400.000 i 800.000 Srba.

Podsetimo, Nemci su 1. juna uveli novi zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika, koji ima za cilj da privuče više kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a, što je i te kako značajno za Srbiju.

Prema podacima iz avgusta, tzv. kartice prilike izdato je skoro 200 viza po ovoj pravnoj osnovi, navelo je tada Ministarstvo spoljnih poslova.

Preduslov za karticu prilike je najmanje dve godine stručnog obrazovanja koje je državno priznato u zemlji zaposlenja ili odgovarajuća univerzitetska diploma, kao i poznavanje nemačkog ili engleskog jezika. U zavisnosti od nivoa jezika, profesionalnog iskustva, godina i povezanosti sa Nemačkom, zainteresovane strane dobijaju poene koji im daju pravo na tzv. karticu prilike.

Postoje i poeni za kvalifikacije u deficitarnim zanimanjima. Svako ko ima dovoljan broj poena može doći u Nemačku i onda ima godinu dana da traži stalni posao. Pod određenim uslovima moguće je jednokratno produženje za dve godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić poručio da dok se on pita, neće biti skraćenja radnog vremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    14. septembar 2024 | 11:58

    Nema od tog posla, tako je i kanada htela da resi problem radne snage sa Indijcima pa napravila sebi problem... Indijci, afrikanci generalno nisu neki radnici na koje se mozes osloniti...

  • SS

    14. septembar 2024 | 11:10

    Evo da vam kažem,to sto dodje prvo treba stan da nadje koji je za jednisoban stan najmanje 600€ hladan.A ako se uma porodica dodje j do 1500€,zavisi gde.Kada se tome dodaju troškovi struje goriva i hrane.ispod 1800€ samac a porodica ispod 3000€ ne može da živi..Tako da ko god dodje i misli da je to lako..Zajebao se

  • Pazarac

    14. septembar 2024 | 14:37

    Ne vidim da razlikuju se plate u Keniji i Srbiji.. Odlično je poznato da na jugu Srbije su plate užas pa i tih 250evra (konkretno u Pazaru, radnice u marketima, trafikama, radi se za pola minimalca), malo severnije zarade rastu.. Međutim ne preko tih 950 evra kao u Keniji, profesori u srednjim skolama, medicinsko osoblje, uzeo sam ih kao najplacenije u našem društvu.. D ane pominjem konobare, radnike pošte, administrativne radnike u privatnim firmama.. Srbija = Kenija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>