• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građani rekli ne! U jednom delu Budimpešte biće zabranjeno kratkoročno iznajmljivanje nekretnina

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po broju noćenja prestigla je Beč i Prag

  • 0
Budimpešta, Mađarska Foto: Shutterstock/Yasonya

Budimpešta je jedna od najpopularnijih lokacija za kratkoročne boravke sa 6,7 ​​miliona noćenja čime je prestigla Beč i Prag. Stanovnici šestog okruga izglasali su zabranu kratkoročnog najma od 2026. godine u odluci koja bi mogla imati šire posledice za tržište nekretnina u jednom od najpopularnijih evropskih turističkih odredišta.

Brojke Eurostata pokazuju da je prošle godine gotovo 719 miliona noćenja u Evropskoj uniji rezervirano putem online platformi poput Airbnb i Booking a Pariz je vodeći među prestonicama EU sa više od 19 miliona noćenja.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak na veb stranici okruga u Budimpešti pokazali su da 54 odsto birača podržava zabranu uz odaziv od 20,52 odsto, što je znatno iznad nivoa na drugim lokalnim inicijativama.

- To što je većina glasala ZA pokazuje da stanovnici okruga cene mir svog doma više od izgubljenog prihoda - stoji u saopštenju lokalnog veća.

Gradonačelnik okruga Tamas Soproni rekao je da popularnost grada opravdava postavljanje pitanja meštanima o uticaju kratkoročnih boravaka na pristupačnost smeštaja i kvalitet života.

Protivnici zabrane rekli su da bi taj potez pogodio prihode ne samo vlasnika apartmana, već i obližnjih kafića i restorana koji uglavnom uslužuju strane turiste.

Ishod glasovanja mogao bi imati šire posledice, s vladom premijera Viktora Orbana koja razmatra uredbu o kratkoročnom najmu, za koju ministar ekonomije kaže da doprinosi manjku stambenih prostora i visokim cenama.

Veb stranica za nekretnine ingatlan.com objavila je prošle nedelje da je tokom prošlog meseca ponuda luksuznih stanova za prodaju u šestom okrugu porasla za gotovo 3 odsto, sa padom cena za 1 odsto što bi mogao biti znak očekivanog ishoda glasanja, preneo je Jutarnji list.

(Telegraf Biznis)

Video: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>